Читај ми!

Ахмад бин Али стадион - капија пустиње

Фудбалска Ахмад бин Али арена изграђена је на месту некадашњег истоименог стадиона у провинцији Ал Рајан, удаљеној 20 километара западно од Дохе. Због окружења, место се понекад назива "капија пустиње".

Стадион Ахмад бин Али налази се поред највећег тржног центра у земљи, једноставног имена - Катар. Капацитет је 40.000 седећих места. Овде ће бити одиграно шест мечева групне фазе такмичења и један у осминифинала.

Према првобитним плановима из 2010. године, објекат у Ал Рајану требало је да буде минимално реконструисан за потребе Светско првенство 2022. године.

Тада је то био само 7 година стар стадион, који се сматрао једним од најбољих у земљи. Планирано је да се дода око 20.000 седишта.

Међутим, 2014. године донета је одлука да би било повољније да се објекат сруши и изгради нови од нуле.

90% материјала са стадиона је коришћено на другим објектима, попут рефлектора, седишта, трансформатора.

Неки уређаји су донирани и за уметничке пројекте.

Рушење старих трибина почело је 30. септембра 2014. Посао је трајао шест месеци. 

Примера ради, постојећи бетон је прерадом постао грађевински материјал за нови стадион, а земљиште које је ископано за уклањање темеља било је продато за поновну употребу или сачувано за уређење након изградње.

Изглед новог стадиона представљен је у априлу 2015. Првобитно је планирано да стадион свечано буде отворено у марту 2019. Касније је, међутим, датум завршетка неколико пута одлаган.

Коначно, инвестиција је завршена крајем 2020. године, а 18. децембра је одигран први меч између екипа Ал Сад и Ал Араби, на Дан државности Катара.

Снага и јединство земље домаћина 

Стални капацитет стадиона биће 21.000, а привремени за Мундијал биће 40.000 места. Након такмичења, модуларни горњи ниво објекта биће демонтиран, а седишта ће бити предата другим спортским објектима у Катару и иностранству.

На привремене горње делове и кров потрошено је чак 9.000 тона челика, углавном увезеног из Кине.

Једна од најупечатљивијих карактеристика стадиона је фасада, састављена од узорака који карактеришу различите аспекте земље, попут, примера ради, важности породице у Катару, приказа пустиње, домаће флоре и фауне, али и локалну и међународну трговину.

Према објашњењу организатора турнира, пети облик у виду штита, окупља све остале елементе, представљајући снагу и јединство које је посебно важно за град Ал Рајан и Катар. 

Навијачи могу користити зелену линију метроа до Ахмад бин Али стадиона, а станица Ал Риф се налази непосредно уз фудбалску арену.

Утакмице које ће бити одигране на Ахмад бин Али стадиону:

21. новембар
Група Б: САД - Велс

23. новембар

Група Ф: Белгија - Канада

25. новембар

Група Б: Велс - Иран

27. новембар

Група Б: Јапан - Костарика

29. новембар
Група Б: Велс - Енглеска

1. децембар

Група Ф: Хрватска - Белгија

3. децембар
Осмина финала: 1Ц - 2Д

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво