Читај ми!

Поморска традиција, позивни број и 974 контејнера у изгледу стадиона

Одлучујући меч за пролазак у осмину финала репрезентације Србије и Швајцарске играју на стадиону 974. Налази се у области Рас Абу Абуд на истоку катарске престонице. Фудбалска арена је направљена на вештачком рту и привремена је грађевина, специјално направљена за Светско првенство у фудбалу 2022. године, капацитета 40.000 седећих места.

Засигурно ово је један од најзанимљивијих стадиона на свету. Србија ту игра последњу утакмицу групне фазе на Мундијалу.

Навијачи могу да дођу до стадиона користећи метро у Дохи. Станица Рас Абу Абуд налази се на 800 метара од стадиона.

Након завршетка турнира, стадион ће бити демонтиран. Према појединим подацима фудбалских хроничара, никада раније у историји један мундијалски стадион није био затворен одмах након догађаја.

Дизајн стадиона 974 направила је шпанска фирма "Fenwick Iribarren", макета, тј. изглед је представљен 26. новембра 2017. Извођач радова била је катарска компанија HBK Contracting.

Радови на заштити животне средине у вези са припремом терена за изградњу почели су средином октобра 2017. Сви земљани радови су завршени до јула 2019. Тада је стигла прва серија контејнера за фасаду, спремних за монтажу.

Радови на изградњи стадиона почели су 1. новембра 2019. године и протекли су без сметњи. Већи део радова био је готов у периоду од две године. На крају, према речима челних људи из фирме која је градила стадион, утрошено је мање материјала него у случају традиционалне градње.

Контејнери попут Лего коцкица 

Планирано је да стадион понесе име по области у којој се налази - Рас Абу Абуд, међутим, име је промењено у "Стадион 974" нешто раније, уочи виртуелне церемоније отварања 20. новембра 2021.

Први меч и званично отварање стадиона одиграло се десет дана после виртуелне церемоније. У оквиру Арапског купа састали су се Уједињени Арапски Емирати и Сирија, 2:1.

Име стадиона односи се на број транспортних контејнера који су искоришћени за изградњу фудбалске арене, а уједно +974 је међународни позивни број Катара.

Стадион је изграђен на правоугаоном терену са јасно заобљеним ивицама и налази се на обали Персијског залива, одакле се пружа леп поглед на локалне плаже.

Споља, Стадион 974 одаје утисак да је направљен од огромних лего коцкица у разним бојама. Такав ефекат је постигнут захваљујући конструкцији, а понајвише контејнерима који служе као фасадни део стадиона.

Важно је напоменути да је цео пројекат заправо израз поштовања поморској традицији Дохе и Катара уопште.

Гледалиште од 40.000 седећих места подељено је на два нивоа. Највиши ниво трибина гледа на Вест Беј и његове небодере.

Проблем са климатизацијом трибина је решен сам од себе захваљујући локацији стадиона поред залива, која пружа освежавајући поветарац.

Након завршетка Светског првенства, стадион ће бити демонтиран, а његови делови, као што су кров и седишта, биће коришћени у другим пројектима спортских зграда ван Катара.

Након демонтаже, локација ће бити очишћена и претворена у зелену површину.

Једино место на обали са спектакуларним погледом на хоризонт Дохе, Стадион 974 је изграђен коришћењем стандардних сертификованих контејнера за транспорт и модуларних челичних елемената, одражавајући оближњу луку и индустријску историју Катара.

Стадион 974 добио је највишу оцену од 5 звездица од Глобалног система за процену одрживости за дизајн и конструкцију.

Утакмице Светског првенства на 974 стадиону:

22. новембар
Група Ц: Мексико - Пољска

24. новембар
Група Х: Португал - Гана

26. новембар
Група Д: Француска - Данска

28. новембар
Група Г: Бразил - Швајцарска

30. новембар
Група Х: Пољска - Аргентина

2. децембар
Група Г: Србија - Швајцарска

5. децембар
Осмина финала: 1Г - 2Х

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво