Читај ми!

Шатор номада – инспирација за стадион Ел Бајт

Ел Бајт стадион други је највећи на коме ће бити одигране утакмице Светског првенства у Kатару 2022. године, капацитета 60.000 седећих места. На овој фудбалској арени биће одигран један од два полуфинална меча на турниру, али и још седам дуела, укључујући и први меч на Мундијалу, између земље домаћина Катара и Еквадора.

Стадион се налази у једном од највећих градова - Ел Кор, на северу државе, удаљеном 50-ак километара северно од Дохе.

Име града на арапском језику значи поток. Због билизине нафтних поља и налазишта природног гаса, у Ел Кору људи углавном раде у фабрикама нафтне индустрије.

Назив Ел Бајт долази од имена за шатор који су номади користили током путовања кроз пустињу - bayt al sha'ar.

С тим у вези, упечатљив дизајн стадиона неодољиво подсећа на традиционалне шаторе који се и даље користе у пустињским областима блискоисточног подручја.

Поред дизајна који представља судар традиционалног и модерног, овај велики "шатор" пружиће гледаоцима прави фудбалски ужитак, због несумњиво лепе игре на терену.

Навијачима на трибинама ће бити пријатно, упркос великим температурама, јер стадион Ел Бајт има покретни кров, али је и као и већина, климатизован.

Поседује систем за хлађење, па ће на стадиону у току утакмица температура бити између 18 и 24 Целзијусових степени.

Идејни творац и дизајнер Дар ел Хандасах је водио рачуна о принципима зелене градње - јер је стадион и околина изграђена уз помоћ еколошких материјала и уз доста зелених површина у близини фудбалске арене. 

Једна од мана овог фудбалског комплекса јесте та да у околини стадиона, осим уређене зелене површине величине 30 фудбалских терена, нема значајнијег садржаја за туристе.

У оквиру стадиона направљен је и хотел са 5 звездица, али и шопинг центар.

Приметне су традиционалне Катарске шаре на крову, али и на столицама. Људе у Србији шаре на трибинама асоцирају на оне које се налазе на пиротским ћилимима.

Од Фифе пет звездица за Ел Бајт 

Одрживост и практична намена била је најважнија приликом градње стадиона Ел Бајт, то значи да ће горњи део трибина бити уклоњен након турнира, а на том месту где су седишта биће направљени спортски објекти.

После Мундијала у Катару, један део стадиона биће преуређен.

Примера ради, ниво где се налази скај бокс биће претворен у хотел са пет звездица, а један део стадиона биће преуређен у разне угоститељске објекте, попут, тржнног центра, ресторана или теретана, а најављено је и отварање болница спортске медицине.

Градња стадиона почела је у септембру 2015, а завршена је у другом делу 2019. године. Укупна вредност реализације пројекта процењује се на око 770 милиона евра.

Ел Бајт је отворен 30. новембра 2021. године током церемоније отварања Арапског купа, а прву фудбалски утакмицу одиграле су репрезентације Катара и Бахреина, у коме је домаћа селекција остварила минималну победу, 1:0.

Стадион је добио највишу могућу оцену од Фифиних органа који су обављали стручни надзор приликом грађења, дакле пет звездица за дизајн и намену.

Утакмице које ће бити одигране на стадиону Ел Бајт:

20. новембар:
Група А: Катар - Еквадор

23. новембар:
Група Ф: Мароко - Сенегал

25. новембар:
Група Б: Енглеска - САД

27. новембар:
Група Е: Шпанија - Немачка

29. новембар:
Група А: Холандија - Катар

1. децембар:
Група Е: Костарика - Немачка

4. децембар:
Осмина финала 1Б - 2А

10. децембар - Четвртфинале

14. децембар - Полуфинале

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво