Читај ми!

Лусаил - први стадион на коме ће Србија одиграти меч Светског првенства у Катару

Стадион Лусаил носи име по истоименом граду и има највећи капацитет од свих фудбалских арена на Светском првенству у Катару, прима 80.000 посетилаца. На Лусаилу биће одиграно 10 утакмица, укључујући завршницу турнира, а на њему ће Србија одиграти свој први меч, против репрезентације Бразила, 24. новембра.

Светско првенство у Катару биће по многим параметрима вероватно једно од најјединственијих у дугој историји Мундијала. Још од Аргентине 1978. неће бити мањи број стадиона - тада их је било шест, а у Катару ће се играти на осам терена.

У географском смислу ово ће бити најкомпактније Светско првенство, будући да је највећа удаљеност између два стадиона на турниру око 60 километара. Слично поређење у Србији би било попут одржавања неког турнира на подручју, примера ради, Баната, или у ширем делу Београда.

Град Лусаил је архитектонским речником речено такозвани планирани град, новијег датума, налази на обали Персијског залива, на удаљености око 23 километара од главног града Катара, Дохе.

Приликом кандидатуре Катара за Светско првенство 2022. године, наведено је да ће стадион Лусаил бити направљен по светским стандардима најмодернијих спортских објеката са 86.250 места за гледаоце.

Међутим, на послетку је донета одлука да се број места незнатно смањи.

Стадион вредан 767 милиона долара 

Према писањима светских медија, нацрт стадиона направљен је 2014. године када је и договорена сарадња са извођачем радова, кинеском грађевинском компанијом - China Railway Construction Corporation.

Изградња је започела 2017, окончана је у априлу 2021, док је Лусаил свечано отворен 22. новембра 2021. године.

Процене појединих економиста у вези са финансијским улагањима су, чак 767 милиона долара уложених у изградњу овог стадиона.

Лусаил је направљен у духу културног наслеђа земље домаћина, а дизајниран је са високом енергетском ефикасношћу, јер је оспособљен за функционисање у екстремним летњим климатским условима.

Дизајн стадиона је инспирисан изгледом фењера. Облик и фасада Лусаила одражавају сложене декоративне мотиве из културног наслеђа Катара у златној боји.

Изглед одражава традицонално ручно рађену чинију, које су археолози пронашли на територији Блиског истока, а још из пероида развитка цивилизације на тим просторима, арапског и исламског света.

Утакмице које ће бити одигране на Лусаил стадиону:

22. новембар, Група Ц:

Аргентина - Саудијска Арабија

24. новембар, Група Г:

Србија - Бразил

26. новембар, Група Ц:

Аргентина - Мексико

28. новембар, Група Х:

Португал - Уругвај

30. новембар, Група Ц:

Саудијска Арабија - Мексико

2. децембар, Група Г:

Камерун - Бразил

5. фецембар,

Осмина финала: 1Х - 2Г

9. децембар - Четвртфинале

13. децембар - Полуфинале

18. децембар - Финале

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво