Читај ми!

Један од фаворита - филм „Анатомија пада“ у уочи 96. доделе Оскара на РТС 1

"Анатомија пада“ (Anatomie d’une chute, 2023), филм који је добио европског Оскара, биће емитована непосредно пред пренос доделе Оскара. Филм је номинован у пет категорија: за монтажу, оригинални сценарио, најбољу главну глумицу, режију и најбољи филм.

Немачка књижевница Сандра, њен супруг Самјуел из Француске и њихов син Данијел живе повучено у забаченом граду у француским Алпима.

Када Самуел буде нађен мртав у снегу испред изоловане куће где је живео са својом супругом и слабовидим сином Данијелом, полицијска истрага установљава да се ради о "сумњивој смрти“. Сандра бива оптужена за убиство. Њој суде, док је Данијел, као једини сведок, растрзан између суђења и живота са мајком. Сумње утичу на њихов однос.

Ово дело је после победе на Канском фестивалу, тријумфовало и у Берлину на додели ЕФА награда у укупно пет категорија. Осим признања за целокупно остварење и главну глумицу, филм је освојио награду за најбољу режију, сценарио (косценариста је Артур Арари) и монтажу. Такође, награђен је и Златним глобусом у Лос Анђелесу и Цезаром у Паризу .

Улоге: Сандра Хилер, Самјуел Тејис, Свон Арло, Мило Макадо-Гранер, Камиј Радерфорд...

Режија: Жистин Трије

 

четвртак, 30. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије