Читај ми!

Поглед са шанка – 50 година чистог рокенрола

Пoводом пола века „ЈУ ГРУПЕ“ У РТС клубу отворена изложба фотографија аутора Wood RS (Ненада Тубића).

Изложба фотографија аутора Wood RS (Ненада Тубића) посвећена најдуговечнијем рокенрол саставу на овим просторима „Ју групи" отворена је у РТС клубу. Изложене фотографије сабране у поставци под називом „Поглед са шанка" ће моћи да се погледају у новом простору РТС-а у згради Радио Београда (улаз из Светогорске) радним данима од 11 до 19 часова, суботом до 15 часова.

Изложба обухвата фотографије са бројних наступа овог чувеног, најстаријег бенда на овим просторима, снимљене су у периоду од 2015. године када је бенд обележавао 45 година постојања, па све до сада када ова група слави пола века рада. Планирано је да изложба буде део прославе значајног јубилеја, који је требало да буде крунисан великим концертом у Београду, али због актуелне здравствене ситуације, планови су померени за наредну годину.

-Назив изложбе инспирисан је истоименом песмом са албума Ју групе „Од злата јабука" из 1987. године . Идеја је потекла са концерта у Чачку када је песму на посебан начин и себи својствен начин најавио Жика Јелић. Бенд који у континуитету свира већ 50 година је без сумње велика инспирација многима, наравно и мени. „Ју група" има заиста посебну харизму коју осећа публика, али и уметници. Част и огромно задовољство је фотографисати све њих и пратити их на наступима, каже музички фотограф Ненад Тубић познатији у широј јавности као Wood RS.

Wood RS је својим фотографијама показао да је достојан поверења које му је дато да пренесе сваки осећај који је доживео снимајући легенадарни састав последњих пет година. Блискост између фотографа и бенда која се осећа на сваком снимку је толико јака да нас води од игре погледима до емотивних тренутака који су доживљени на концертима. 

„И у музици и у фотографији су емоције најважнији моменат. Срећа сваког заљубљеника у рок фотографију је да наступ снима од почетка до краја јер се тек након неколико хитова атмосфера захуктава, публика постаје активнија а чланови бенда опуштенији. Самим тим контакт музичара и фанова бива јачи и сцена постаје филмична што је на овим радовима веома видљиво. Мајстор звука је доказао да је и мајстор фотографије „ - поред осталог истиче у тексту каталога изложбе Зоран Јовановић Мачак .

Наступи бенда пред публиком у склопу планиране прославе поводом пола века постојања морали су да се одложе, али ПГП РТС није одустао од плана да на посебан начин укаже поштовање својим дугогодишњим сарадницима поводом јубилеја. Ускоро ће у издању РТС-а бити представљено репрезентативно бокс сет издање „Ју групе", музичка монографија бенда и права посластица за све фанове групе, дискофиле и заљубљенике у рокенрол.

- На бокс сету наћи ће се комплетна дискографија Ју групе на једном месту.  У питању су репрезентативни компакт дискови, у винтиџ стилу и у луксузном паковању . Биће то права посластица за све који воле овај изузетан бенд, понос за ПГП Радио-телевизије Србије и верујем, што је и најважније, инспирација за нову генерацију која ће тако моћи да се упозна са огромним стваралаштвом „Ју групе" и у исто време са историјом рока и дискографијом на овим просторима. Очекујем да ће се бокс сет наћи почетком децембра у продаји, каже Владимир Граић, директор ПГП-а.

Биографија аутора

Wood RS - Ненад Тубић је рођен 1967. године у Љубљани. Живи и ради у Београду. Фотографијом се бави од 2014. године. Фотографисао је групе и извођаче џез, блуз и рок сцене. Од 1988. године ради као тонски сниматељ на РТС-у. Његове фотографије су коришћене за: плакате, омоте компакт дискова и др. бројних бендова домаће и иностране рок сцене : „ ЈУ групе", „Електричног оргазма", групе „Кербер" , „НБГ", „Зона Б" итд. Са својим фотографијама учествовао је у реализацији књиге "Рокенрол у канџама интернета" (први и други део). Имао је три самосталне изложбе: Београд и Нови Сад 2017, Чачак 2019. и једну групну: 50 година концертне Рок фотографије у Србији ( Београд 2017). Од 2015. је званични фотограф Џонија Ранковића,"ЈУ ГРУПЕ" и групе „Електрични оргазам".

Изложба фотографија „Поглед са шанка" моћи ће да се погледа све до 6. децембра у РТС клубу. 

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара