Читај ми!

У РТС клубу отвoрена изложба 53. конкурса "ПЈЕР"

У РТС клубу отворена је изложба најуспешнијих радова, на овогодишњем 53. конкурсу "ПЈЕР", такмичењу у бритком духу и оштром перу. Изложбу која обухвата 122 карикатуре, уз 6 радова младих карикатуриста, посетиоци ће моћи да погледају до 17. октобра 2020. године.

Ове године, у свим категоријама, на конкурсу је учествовало 97 аутора, са 357 радова.
О наградама је ове године одлучивао жири у саставу: Славимир Стојановић Футро, светски признати и награђивани дизајнер, проф. Здравко Мићановић, са Одсека за графички дизајн Факултета примењених уметности, прошлогодишњи добитник Златног ПЈЕР-а Душан Смиљанић, Бојан Љубеновић, афористичар и уредник рубрике ТРН, и главни и одговорни уредник „Вечерњих новости" Милорад Вучелић.

Шести добитник награде „Најбољи млади карикатуриста" је Филип Каран за карикатуру „Лов", награда за портрет карикатуру, која носи име Ранка Гузине, карикатуристе, сатиричара, легенде "Вечерњих новости", припала је Ненаду Милићевићу за лик нобеловца Петера Хандкеа. Рад насловљен "Корона бизнисмен" донео је "Бронзаног Пјера" карикатуристи Миру Стефановићу, док је ветеран конкурса Шпиро Радуловић овога пута понео сребрно признање, а друго место донела му је ванвременска карикатура са насловом "WЦ". У руке Недељка Убовића отишло је највише признање - ЗЛАТНИ ПЈЕР. Освојио га је за карикатуру „Без речи", на тему Црне Горе и промена у тој држави.

"ПЈЕР" је најстарији конкурс карикатуре на Балкану и један од најугледнијих на овим просторима. Први пут је расписан 1967. године, а установили су га Слободан Глумац, тадашњи главни уредник "Вечерњих новости" и мајстор карикатуре Драган Савић. Основан је у част новинара, есејисте, писца, једног од оснивача "Ошишаног јежа", Петра Пјера Крижанића, који је почетком прошлог века установио карикатуру као новински жанр.

 

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара