Читај ми!

Дачић: Не постоји разлог да се позива против референдума

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић позвао је грађане да подрже уставне промене, наводећи да нема наставка европских интеграција без отклањања проблема везаних за правосуђе.

Због тога је та тема јако важна, рекао је Дачић и оценио да је погрешан приступ оних који позивају да се гласа против да се не би подржала власт.

"Не постоји разлог да се позива против референдума, то је од интереса за грађане", поручио је Дачић на конференцији за новинаре у скупштини и додао да уставне промене нису "празан папир", па да свако може да дода шта хоће.

Још једном је рекао да се Устав мења само у делу правосуђа.

"Каква преамбула, то су лажи, билдовање политичких мишића за предстојеће изборе. То нема никакве везе са референдумом. Неки процењују да би тако ослабили власт ако се гласа против", рекао је Дачић.

Како је додао, ако не успе референдум, скупштина ће наставити да бира судије и тужиоце.

Током јесењег заседања скупштина је 30. новембра двотрећинском већином од укупног броја народних посланика усвојила и акт о промени Устава, донела уставни закон за спровођење акта, усвојила предлог одлуке о расписивању референдума.

"Тиме се дошло до реализације нечега о чему се говори већ 15-ак година у Србији. Стварају се основе да се отклони основна примедба која је ометала даљи ток реформи у области владавине права и независности правосуђа и европских интеграција", рекао је Дачић.

Како је навео, то су биле и речи европских институција, указујући да баш због тога некада у мало оштријем тону него што би требало тражи да европске институције буду гласније.

"Није промена Устава ни хир Вучића, ни Дачића, ни СНС, ни СПС, већ је то потребно за даљи ток европских интеграција", закључио је Дачић.

Дачић је навео да је парламент од 1. јануара до данас донео 191 закон, од чега само 14 по хитном поступку и најавио да ће се већ почетком следеће године расправљати о изборним законима.

Дачић је истакао да после данашње седнице парламент неће имати ниједан закон који би могао да стави на дневни ред, односно све што је влада послала, скупштина је и усвојила.

"Нема више чекања по више месеци. Постоји одредба у нашем Пословнику да би колегијум могао да усвоји годишњи план рада скупштине. То до сада никада није урађено, јер не знате шта ће се све наћи на дневном реду, али пробаћемо и то да урадимо до краја мандата", навео је Дачић.

Изјавио је да би парламент требало да буде распуштен 45 дана пре одржавања избора, а ако избори буду 3. априла, то значи да је рок за распуштање парламента и расписивање избора 15. фебруар.

Дачић као председник Народне скупштине расписује и изборе за председника Републике, а то се, каже, може десити 90 дана пре истека његовог мандата.

Билчик и Фајон у Београду 27. јануара

Најавио једа ће делегација европосланика у саставу Тања Фајон и Владимир Билчик доћи у Београд 27. јануара.

Дачић је оценио да је велики резултат скупштине успешан Међустраначки дијалог, који је започет још у прошлом сазиву.

Наводећи да су поједине политичке странке бојкотовале изборе, Дачић је казао да је, с друге стране, парламент показао флексибилност и уложио у велике напоре када је реч о дијалогу.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво