Музички албум "Извориште" - оаза лепоте и потврда вредности

Акустичан и камерни амбијент Атријума Народног музеја у Београду био је прави избор за промоцију а капела албума "Извориште", нове драгоцене музичке збирке наше најпознатије етно музичарке Биље Крстић и групе "Бистрик".

Бројни пријатељи, колеге музичари и поклоници етно звука који прате оно што десет година Крстићева предано и са посебном мером префињености ради, дошли су на представљање албума "Извориште" у издању ПГП РТС-а, на коме је 12 песама у вишегласном извођењу Биље Крстић и  „Бистрика".

Стилизоване традиционалне песме снимљене су без учешћа оркестра, нема инструмената осим једног, најсавршенијег - људског гласа. Текстови мелодија су оригинални записи, по карактеру се могу сврстати у три групе: косовске, моравске и источно-српске, а косовске су најбројније.

Биља Крстић : "Ово је својеврстан музички буквар, намењен генерацијама које долазе, да имају одакле да уче- песме су из различитих крајева Србије, једна из Бугарске и Македоније. На овом албуму је најважније што се први пут традиција обрађује на овај начин. То су песме сложене структуре са традиционалном вокалном техником. Навикли смо више да слушамо у делима Мокрањца, то је наша мала заоставштина за генерације које долазе да имају одакле да науче"

Према њеним речима, све песме су у основи композиције етномузиколога Димитрија Микана Обрадовића, који је од оснивања члан „Бистрика". Традиционалне песме нашег поднебља, песме непознатих стваралаца које су се преносиле са колена на колено, чувале вековима до данашњих дана, користио је као цитате, оне су стилизоване, српска традиционална музика обавијена дахом нашег времена.

Окупљеним представницима медија и музичарима, о албуму "Извориште"говорили су Александра Паладин- музиколог и музички уредник, др Ненад Љубинковић- професор народне књижевности и етно музиколог, Микан Обрадовић- етно музиколог, Пеца Поповић- музички критичар и Драгољуб Илић-  музиколог, комппозитор  и одговорни уредник ПГП РТС.

Наслов издања ни мало није случајан. Напротив, једна реч- "Извориште", осликава идеје, тежње и циљеве ових уметника.

"Извориште", такође, подсећа и на значај традиционалне музике, јер како Биља Крстић каже "Извор јесте мали, али су зато обале широке".

Пеца Поповић, музички критичар: "После преслушаних 12 песама са албума "Извориште", слободан сам да кажем да су Биљана и "Бистрик" измештени део наше музичке стварности. Сада када је оно што називамо етно музика потрошена неукусом и када су од народне музике побегли и најпознатији народњаци, Биља са "Бистриком" бавећи се традиционалном уметношћу како школа, машта и морал обавезују, твори оазу лепоте и утврду вредности".

"Велика храборост је потребна да би се неко одлучио да изда овакав диск на коме је једини инструмент људски глас. Али како је "Бистрик" био и биће бистро извориште идеје и рада Биље Крстић, желим јој више оваквких сјајних остварења - рекао је Драгољуб Илић, одговорни уредник издавачке куће ПГП РТС, под чијим кровом је изашао и овај албум.

Биља Крстић и "Бистрик" су нас већ навикли на лепоту наше традиционалне музике:

"Пресрећна сам што сам негде на самом извору, а опет у овом времену. Како кажу, традиција траје кроз време и на младима је да је преносе даље. Срећна сам што имам радионицу "Бистрик", за децу из читаве Србије и што имамо један диван програм - истакла је Биља Крстић која се са полазницама своје школе певања "Бистрик" извела песму "Шта с' оно чује на оној страни".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се