Читај ми!

Празна дворана, пренос из студија – које су алтернативе за одржавање „Евросонга“

„Песма Евровизије“ је највеће музичко такмичење на свету, а ове године би требало да се одржи у Ротердаму уз учешће такмичара из 41 земље. Холандске организаторе брине ширење коронавируса, због чега су већ почели да размишљају о алтернативним начинима одржавања.

У Холандији је забележен први смртни случај од последица коронавируса, што је довело до размишљања о томе како би се „Песма Евровизије" одржала на начин који не би ширио коронавирус.

Овогодишњи „Евросонг“ заједнички организују три холандска медијска сервиса - НПО, АВРОТРОС и НОС, а НПО је саопштио да разматра алтернативне начине одржавања такмичења које би требало да се одржи у мају у Ротердаму.

Портпарол НПО-а је одбио да каже које алтернативне опције за одржавање такмичења организатори разматрају, а јавни скупови у Холандији још нису забрањени, због чега би било потребно размислити на који начин би највеће музичко такмичење на свету могло да се одржи.

Наступи у празној дворани

„Евросонг“ се од свог првог издања организује пред публиком у дворани. До пре 20 година, такмичење се организовало у концертним дворанама чији капацитет није прелазио 10.000 људи.

Од „Песме Евровизије“ у Стокхолму 2000. године, такмичење се одржава у великим, углавном спортским дворанама, а већ је наредне године у Копенхагену на фудбалском стадиону „Паркен“ „Евросонгу“ присуствовало 38.000 људи.

Одржавање овогодишњег такмичења је предвиђено у „Ахој арени“ у Ротердаму, где би такмичењу требало да присуствује око 16.000 гледалаца, а у овој спортској дворани је 2007. године одржана „Дечја песма Евровизије“.

Међутим, иако је „Ахој арена“ већ резервисана, уколико се организатори одлуче да не пусте публику у дворану, постоји могућност да се, због трошкова, фестивал пребаци у мањи простор у којем би наступима такмичара могле да присуствују само пратеће делегације.

Ускраћивање публици да присуствује директном преносу и генералним пробама значајно би помогло у спречавању ширења заразе, пошто гледаоци долази из разних крајева Европе, а једна делегација из Аустралије.

Међутим, ширење коронавируса тиме не би било у потпуности спречено будући да  би се на једном месту свакако нашли представници делегација из 41 државе. То представља велики ризик за све који оду у Ротердам, уколико зараза настави да се ширим садашњим интензитетом.

Пренос наступа од куће

Како би се избегло ширење коронавируса, Европска радиодифузна унија (ЕБУ) би могла да прибегне радикалном решењу и да максимално искористи сателитску мрежу у којој су све њене чланице.

ЕБУ има техничке могућности да сви такмичари наступе у својим телевизијским студијима и да се сви наступи уклопе у директан пренос који би, на исти начин као и досад, пратила цела Европа.

Највећа разлика би била та што такмичари не би били на истом месту, што би знатно допринело здравственој безбедности такмичара и чланова делегације.

Мана оваквог начина организације би могла да буде неуједначеност наступа, односно то што такмичари немају истоветне услове што је услов на „Евросонг".

Пренос наступа из сопственог студија био би најбоља алтернатива традиционалном одржавању такмичења, пошто се не би изгубила чар директног преноса, па се такмичење не би претерано разликовало од онога на шта смо навикли.

Снимљени наступи

Једна од алтернатива за безбедно одржавање „Песме Евровизије“ могла би да буде емитовање унапред снимљених наступа учесника путем евровизијске мреже.

Међутим, ово је опција која има најмање шансе да буде остварена, због тога што би се изгубила чар директног телевизијског преноса.

Свакако постоји и могућност одлагања фестивала, што би, са друге стране, могло да доведе до померања целокупног календара такмичења у организацији ЕБУ.

За сада организатори одбијају да говоре о алтернативама о којима размишљају и најављују „Евросонг 2020“ у предвиђеним терминима, од 12. до 16. маја.

понедељак, 17. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије