Србија у другом полуфиналу „Песме Евровизије“

Представник Србије на „Песми Евровизије“ наступиће у другом полуфиналу 14. маја, одлучено је жребом одржаном у Ротердаму.

У другом полуфиналу, поред нашег представника, наступиће и певачи из Аустријe, Данскe, Молдавијe, Бугарскe, Пољскe, Швајцарскe, Финскe, Јерменијe, Сан Маринa, Летонијe, Грузијe, Португалијe, Чешкe, Грчкe, Албанијe, Естонијe и са Исланда.

Када је реч о првој полуфиналној вечери, 12. маја, за место у финалу бориће се Северна Македонија, Норвешка, Белорусија, Кипар, Литванија, Хрватска, Шведска, Азербејџан, Малта, Израел, Словенија, Аустралија, Украјина, Румунија, Ирска, Белгија и Русија.

Финале је најављено за 16. мај, а овим жребом је одлучено и у којем ће полуфиналу гласати шест земаља које су директни финалисти (земље тзв. Велике петорке и земља-домаћин).

У првом полуфиналу гласаће гледаоци и жири из Италије, Немачке и Холандије, док ће у другом полуфиналу гласати Француска, Велика Британија, Шпанија.

Све државе учеснице у полуфиналима биле су распоређене у шест различитих група према историји гласања, а на основу података немачке телекомуникационе компаније "Digame", дугогодишњег партнера ЕБУ, која контролише и гласање током такмичарских вечери.

Србија је била у првом шеширу са Албанијом, Аустријом, Северном Македонијом, Словенијом, Хрватском и Швајцарском.

Представник Србије у Ротердаму биће изабран на фестивалу „Беовизија 2020“. Полуфиналне вечери биће одржане 28. и 29. фебруара, док је финале заказано за 1. март, уз директан пренос на Радио-телевизији Србије. Такмичарске песме биће објављене 6. фебруара у подне.

„Евросонг“ први пут у Ротердаму

Ово је пети пут да Холандија организује „Песму Евровизије“, а први пут се такмичење одржава у Ротердаму. Фестивал је два пута одржан у Хагу (1976, 1980), а по једном у Хилверсуму (1958) и Амстердаму (1970).

Холандија учествује на такмичењу још од првог „Евросонга“ одржаног у швајцарском граду Лозани 1956. године, а била је и једна од четири земље које су поделиле прво место у Мадриду 1969. године.

Овогодишње такмичење одржаће се у Ахој арени, у којој је била организована и „Дечја песма Евровизије“ 2007. године.

Водитељски трио 

Водитељи жреба били су Едсилија Ромбли, Шантал Јансен и Јан Смит који ће бити и домаћини такмичарских вечери у мају.

Едсилија Ромбли је двострука представница Холандије. Наступала је на „Песми Евровизије“ у Бирмингему 1998. године, када је заузела четврто место, а други пут, у Хелсинкију 2007, није успела да се пласира у финале.

Шантал Јансен је глумица и позната телевизијска водитељка у Холандији. Почела је каријеру на јавном сервису АВРО, а касније је на комерцијалним телевизијама водила холандску верзију емисије Ја имам таленат, као и The Voice of Holland. Пет пута је добијала награду за најбољег презентера године.

Јан Смит је холандски певач који је први хит снимио као десетогодишњак. Осим у Холандији његове песме су популарне и у Аустрији, Белгији, Немачкој и Швајцарској. У последњих девет година био је један од коментатора „Песме Евровизије“ за холандске гледаоце.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије