Имамо првих 10 финалиста „Песме Евровизије“

Прво полуфинале у Лисабону је завршено. Десет „нових“ финалиста уз сталне учеснике су: Аустрија, Естонија, Кипар, Литванија, Израел, Чешка Република, Бугарска, Албанија, Финска и Ирска. Представници Србије, група „Сања Илић и Балканика“ наступају друге полуфиналне вечери, у четвртак, 10. маја.

23.05 – Прво име које је прочитано међу изгласаним финалистима је Аустрија. Затим Естонија, па Кипар, Литванија, Израел, Чешка Република, Бугарска, Албанија, Финска и Ирска.

Нису прошли даље: Азербејџан, Исланд, Белгија, Белорусија, Македонија, Хрватска, Грчка, Јерменија и Швајцарска. 

22.30 – Почиње гласање! Из Србије се не може то учинити, јер наши представници „Сања Илић и Балканика“ наступају у другом полуфиналу. Гласају само земље које су наступиле вечерас и три директна учесника финала.

22.20 – Дошло је Рајанових пет минута. Млади Ирац Рајан О'Шонеси се пита зашто не може да буде са својом драгом – Together. Прво полуфинално вече затвара ватрена Кипранка Елени Фуреира са запаљивом нумером Fuego.

22.12 – Још само четири песме ћемо чути вечерас. У сам финиш нас уводи Севак Канагјан из Јерменије. Нада се да ће га Qami (ветар) „одувати до финала“. Затим су на велелепну бину изашли „Зибс“ из Швајцарске. Њима се чинило да уз композицију Stones oдлично иду бакље. 

22.03 – Витни Хјустон, Селин Дион, Мараја Кери и Мајкл Џексон су идоли Гркиње Јане Терзи, која на сцени личи на, наравно, грчку богињу. Грци су се ове године одлучили да певају на свом језику – Oniro Mou. А представница Финске започела је авантуру у Лисабону на голф теренима. Тако бар кажу у најавној разгледници. Сара Алто поручује да се ничега више не боји, па ни чудовишта!

21.53 – Хрватица Франка од 2. године прати „Песму Евровизије“! Сан јој се коначно остварио, можда је зато Crazy? Већ се стигло до 13. песме, веровали или не. Хоће ли представника Аустрије Сезара Сампсона тај баксузни број омести да уђе у финале, видећемо – Nobody But You.

21.40 – Омиљени композитори су јој Моцарт и Чајковски, долази из Естоније и пева песму La Forzа – Елина Начајева. Петочлана група „Екинокс“ није дошла из свемира, иако тако изгледа, већ из Бугарске! Дали су све од себе да уђу у финале певајући Bones. Македонце представљa састав "Eye Cue". Композицију Lost And Found је написао Бојан Трајкоски.

21.32 – Под бројем седам наступа израелска представница Нета. Занимљиво је да је војску служила у морнарици... где је певала, наравно. Играчка је њен адут! Белорус Алексејев планира да своја осећања подели са светом – Forever.

21.18 – Сенек, певачица из Белгије, учествовала је и на прослави франшизе о Џејмсу Бонду, а данас на енглеском пева A Matter Of Time. Представник Чешке Миколас Јозеф има за сада композицију најбржег ритма – Lie To Me. Многе је заинтригирало шта има у ранцу који носи на леђима током наступа. Али, онда је Ијева Засимаускаите из Литваније мало примирила атмосферу баладом When We're Old.

21.06 – Прва је на сцени представница Азербејџана, лепа и босонога Ајсел. Пева песму Cross My Heart. Ари Олафсон са Исланда сматра да је избор на нама – и пева Our Choice. Добио је велики аплауз. После њих се на бини појавио Еугент Бушпепа из Албаније.

21.00 – Највећи европски и светски музички догађај је почео у пуној Арени „Алтис“, која прима 20.000 гледалаца!

Португалија је први пут домаћин такмичења, а на победу је чекала чак 53 године. Обезбедио ју је млади Салвадор Собрал песмом Amar pelos dois, убедљивом победом (рекордних 758 поена) испред Бугарске прошле године у Кијеву.

Вечерас, на великој бини са сценографијом у облику трупа брода, овим редом наступају: Азербејџан, Исланд, Албанија, Белгија, Чешка, Литванија, Израел, Белорусија, Естонија, Бугарска, Македонија, Хрватска, Аустрија, Грчка, Финска, Јерменија, Швајцарска, Ирска и Кипар.

Право да гласају, осим земаља које учествују у овом полуфиналу, имају и земље које су директне учеснице финала, равномерно распоређене у првом и другом полуфиналу (по три), што је раније одређено жребом.

Домаћини првог полуфинала у Арени „Алтис“ први пут у историји овог такмичења биће четири даме – Филомена Каутела, Силвија Алберто, Данијела Руа и Катарина Фуртадо. 

Директан пренос је на нашем Првом и Сателитском програму од 21 сат.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво