Маја Оџаклијевска

Анђео с неба - Музика: Никола Буровац, Текст: Соња Буљан, Аранжман: Марко Ј. Кон

Музичку каријеру је започела са 15 година, када је учествовала на аудицији ТВ Скопље.

1970. је гостовала у тада популарној музичкој емисији „Максиметар", где ју је запазио Радослав Граић и добила је епизодну улогу у представи „Рабле" Жан - Луј Бароа, која се приказивала две сезоне на великој сцени Народног позоришта у Београду.

На Београдском пролећу 1971. изводила је песму „В облак сонце" и то је био почетак њене дуге и плодне фестивалске каријере.

Иако се чинило да ће талентована Маја градити паралелну каријеру, њено учешће у позоришту било је спорадично. Понуђена јој је улога Коштане, али је одбила сматрајући је превише захтевном.

Петнаест година касније ипак је заиграла легендарну Станковићеву јунакињу, и пред препуном двораном играла пуних пет година! У међувремену је глумила у филму Стеве Црвенковског „Јужна стаза" (1981.) и добила награду за најбољу женску улогу на Пулском фестивалу.

На музичком терену била је ревноснија, бар када је о фестивалским наступима реч. Не постоји ниједан иоле значајан фестивал у бившој Југославији на коме Маја Оџаклијевска није учествовала, била награђена или бар запажена...

Преломном годином у њеној каријери сматра се 1979. када је на Београдском пролећу отпевала „Даљине", један од својих највећих хитова, а први ЛП „Биће све у реду" објављен је тек 1982.

Албум је, заправо, био компилација њених фестивалских песама, а до наредног „носача звука" требало је да прође много времена. Средином осамдесетих је са Златком Манојловићем радила на албуму који никада није објављен....

Ипак, Маја никада није дозвољавала публици да је заборави - готово сваке године учествује на барем једном фестивалу, па је и њен други (и последњи) албум „Беле њиве" био својеврстан преглед фестивалских успеха .

Између осталих, на тој плочи су се нашла два велика Мајина хита: „Буди добар као што сам ја" (победник фестивала МЕСАМ '95 и награда за интерпретацију) и „Све ти опраштам" (победник фестивала Београдски шлагер - менаџер).

Никола Буровац 

Никола Буровац започиње музичку каријеру са осамнаест година. Од 2003. до 2006. године био је члан поп бенда Зана. Самосталну каријеру као аутор и извођач започиње 2006. године када на Будванском фестивалу осваја награду публике, за песму „Ко ноћас те љуби". Осваја и награде „Београдски победник" и „Златна палма" као најперспективнији композитор.

Сарађивао је са бројним музичарима од којих се издвајају Маја Оџаклијевска, Леонтина Вукомановић, македонска певачица Тамара Тодевска, словеначка певачица Тања Загар са којом осваја прво место на Охридском фестивалу у Македонији, а 2012. године компонује песму „Само мој" коју изводи црногорска поп певачица Милена Вучић.

Издао је два солистичка албума, а компоновао је и филмску музику.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије