Упознајте РТС

РТС има задатак да информише, образује и забави, али представља и институцију која има посебну улогу у јавном животу Србије.

Упознајте Радио-телевизију Србије

Јавна медијска установа Радио-телевизија Србије има задатак да информише, образује и забави, али представља и институцију која има посебну улогу у друштвеном, културном и политичком животу Србије.

Са својиим телевизијским и радијским програмима, интернет издањем, телетекстом, разгранатом мрежом дописништава, музичком продукцијом (народним, забавним, џез, симфонијским оркестром и хоровима и дечијим хором Колибри), продукцијом носача звука (ПГП), излагачком и издавачком делатношћу, истраживачком службом и документационим центром, РТС је израстао у значајну установу српске културе.

Негујући вредности демократског друштва, ослобођен утицаја политичке пристрасности, РТС као јавни сервис доприноси бољем квалитету живота сваког појединца и друштва у целини.

РТС је чланица Европске радиодифузна уније (European Broadcasting Union), која окупља 74 ТВ и радио станице из 56 европских држава.

ПРОГРАМСКА ОРИЈЕНТАЦИЈА

  • Непристрасно и објективно информисање
  • Афирмација националних и светских културних вредности
  • Образовање
  • Чување вредности српског језика и писма
  • Заступање интереса деце, старих, болесних и људи са специјалним потребама
  • Подстицање креативности и домаћег стваралаштва
  • Улагање у игране, музичке, документарне програме и програмске садржаје који ће одражавати реалан живот и равномерно покрити теме са читаве територије Србије и дијаспоре
  • Допринос угледу наше земље у свету

ПРОГРАМСКИ ЦИЉЕВИ

  • Независна позиција и врхунски квалитет програма 
  • Водећа улога у области информативног, образовног и забавног радијског и телевизијског програма
  • Очување постојећег и освајање новог, пре свега млађег аудиторијума

ПРОГРАМИ

ТЕЛЕВИЗИЈА

РТС 1

Карактеристичан програм јавног сервиса намењен најширем аудиторијуму са висококвалитетним садржајима, који пружа избор различитих популарних жанрова од националног значаја, који одражава све друштвене, културне и националне различитости у Републици. На овом програму емитују се дневне информативне емисије, актуелности, дебате, већина играних и забавних емисија, са значајним уделом домаће продукције. У програму су такође присутне емисије у којима се на популаран начин говори о појавама из области науке, културе, уз популарне дечије програме и врхунске спортске догађаје.

РТС 2

Задатак овог програма јесте да буде канал открића, са циљем да буде програм за аудиторијум који се интересује за интелигентан, изазован, креативан и иновативан програм. Циљ овог програма јесте да продре дубље у суштинска интересовања аудиторијума. Он даје висококвалитетне садржаје едукативног, документарног, научног, играног, дечијег и спортског програма и негује нове типове и жанрове специјализованих тематских емисија.РТС 3

РТС 3 

Ово је први тематски програм наше куће и први програм културе и уметности у овом делу Европе.  Поред музичког, филмског и документарног програма РТС на овом програму емитује и образовне, школске и научне емисије из области културе. Између осталог то су програми о настанку цивилизације, историји архитектуре, културном наслеђу и развоју савремене музике и филма. 

РТС САТ

Намењен је грађанима у дијаспори, мултижанровски је сачињен од најбољих емисија са Првог и Другог програма. Задатак програма је да нашим грађанима у дијаспори пружи веродостојну слику свега онога шта се дешава у матици, да укаже на могућности повратка, да припрема посебне емисије из области културе, забаве, света бизниса, као и да обезбеди одговарајуће преносе појединих спортских догађаја.

 

РАДИО

Радио Београд има за циљ стварање висококвалитетних програма, ослобођених уско комерцијалних интереса и политичке пристрасности. Реч је о широкој скали понуда које треба да задовоље потребе свих грађана у области информисања, образовања и забаве и унапређењу јавних вредности.

Радио Београд 1

Дефинисан је као програм са најширим општим усмерењем, са доминантном информативном функцијом. Његове остале функције: образовна, културна и забавна разуђене су у програмској шеми сходно подацима о навикама и слободном времену аудиторијума.

Радио Београд 2

Програм културе и друштвеног дијалога, на којем стално теку информације и размишљања о животу и стваралаштву у свету и код нас. Заједно са Трећим програмом који емитује после 20 сати на истом таласу, овај програм је препознатљив по критичким трибинама, документарним репортажама, сатири и развијеној публицистици у области музике. Његове основне звучне вертикале чине класична музика, џез, евергрин, квалитетни врх актуелне забавне сцене и изворни фолклор. Знатна пажања посвећује се духовности, религији и тековинама наслеђа.

Београд 202

Градски програм који током дана у програмској шеми има вести, сервисне информације, поп, рок музику, новинарске блокове који обухватају све сфере живота и интерактивну комуникацију са аудиторијумом (посредством интернета и СМС порука). Јутарњи програм има у фокусу заједничке проблеме локалних заједница. Дневни - актуелна друштвена и полтичка збивања, а поподневни феномене популарне културе.

Трећи програм Радио Београда

Задржао је старо име будући да је оно само по себи већ деценијама синоним за уметничке и културне садржаје највишег нивоа који су, по општеважећој дефиницији у европским размерама, усмерени ка ужим интелектуалним круговима. Овај програм је препознатљив пре свега по томе што прати савремену друштвену и научну мисао, као и по емитовању експерименталних садржаја.

 

ИНТЕРНЕТ

У складу са смерницама ЕБУ да се јавни медијски сервиси развијају из моно у мултимедијалне организације, у РТС-у се, у жељи да обогати понуду програмских садржаја, и даље ради на примени најновијих технологија из области интернета. Презентација РТС-а на интернету (www.rts.rs) компримује све савремене интернет опције (текст, слика, аудио и видео стреаминг). Посетиоцима сајта је на располагању праћење ТВ и радијских програма преко интернета, што је посебно значајно за делове света који нису покривени сателитским сигналом.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво