Читај ми!

Такса за јавни медијски сервис и услови ослобађања

Законом о јавним медијским сервисима ("Службени гласник РС" бр. 83/2014, 103/2015, 108/2016, 161/2020, 129/2021, 142/2022 и 92/2023), од 1. јануара 2016. године, уводи се обавеза плаћања таксе за јавне медијске сервисе.

Обвезник плаћања таксе

Oбвезник плаћања таксе је свако физичко и правно лице које је корисник мерила електричне енергије по стамбеној јединици, односно пословном простору (члан 38 Закона о јавним медијским сервисима).

Начин плаћања таксе

Висина таксе за јавни медијски сервис јединствена је на целој територији Републике Србије и за 2024. годину износи 299,00 динара.

Законом о привременом уређивању начина наплате таксе за јавни медијски сервис ("Службени гласник РС" бр. 112/2015, 108/2016, 95/2018, 86/2019, 153/2020, 129/2021, 142/2022 и 92/2023), такса се наплаћује корисницима мерила електричне енегије, преко рачуна за испоручену електричну енергију, испостављеног од стране снабдевача.

Ослобађање од обавезе плаћања таксе

У члану 42 Закона о јавним медијским сервисима, наведени су услови за ослобађање од обавезе плаћања таксе за јавни медијски сервис. (Грађанима који не морају да плаћају таксу, новац ће бити враћен)

Од обавезе плаћања таксе ослобађа се физичко лице, корисник мерила електричне енергије, које живи у једночланом домаћинству или је хранилац породице у вишечланом домаћинству, уколико је:

1. Особа са инвалидитетом са 100 одсто телесног оштећења;

2. Особа са инвалидитетом са мање од 100 одсто телесног оштећења, ако јој је, у складу са одредбама посебних прописа, признато право на додатак за туђу негу и помоћ;

3. Лице које је трајно изгубило слух или слепо лице;

4. Корисник права на новчану социјалну помоћ;

5. Пензионер са минималном пензијом;

6. Физичко лице корисник више мерила електричне енергије, за мерило електричне енергије, у стамбеној јединици, односно пословном простору, који се не користи

Право на ослобађање од обавезе плаћања таксе, за тачке од 1 до 6, остварује се на основу захтева који се подноси на обрасцу 1 (word doc format / pdf format), уз прилагање потребне документације (саставни део обрасца 1 је обавештење о потребној документацији за ослобађање од плаћања таксе за јавни медијски сервис). 

Од обавезе плаћања таксе ослобађају се и:

7. Установе које се у смислу закона који уређује област социјалне заштите сматрају установама за смештај корисника, образовно-васпитне установе, здравствене установе и организације особа са инвалидитетом и предузећа за радно оспособљавање и запошљавање особа са инвалидитетом;

8. Дипломатско-конзуларна представништва, под условом реципроцитета.

Право на ослобађање од обавезе плаћања таксе, за тачке 7 и 8, остварује се на основу захтева који се подноси на обрасцу 2 (word doc format / pdf format), уз прилагање потребне документације (саставни део обрасца 2 је обавештење о потребној документацији за ослобађање од плаћања таксе за јавни медијски сервис).

Захтев за ослобађање од плаћања таксе за јавни медијски сервис, корисник мерила електричне енергије по стамбеној јединици, односно пословном простору, подноси се Радио-телевизији Србије. За мерила електричне енергије по стамбеној јединици, односно пословном простору, којa се налазe на територији АП Војводине, захтев се подноси Радио-телевизији Војводине.

Јавни медијски сервис по поднетим захтевима доноси одлуке о ослобађању од обавезе плаћања таксе за јавни медијски сервис у складу са законом којим се уређује општи управни поступак.
Овлашћена службена лица надлежног организационог дела Радио-телевизије Србије, ПЈ Пословни инжењеринг и ИТ-Служба пословни инжењеринг, за поступање у управној ствари у вези са ослобађањем од обавезе плаћања таксе за јавни медијски сервис су:

за вођење поступка и одлучивање у управним стварима:

1. Ксенија Вујовић

2. Милена Степановић

за вођење поступка у управној ствари:

1. Данијела Сакан Станчић

за предузимање радњи у поступку пре доношења решења:

1. Валентина Шћекић

2. Маријана Јелић

3. Дејан Цвијић

4. Катарина Филиповски

5. Жељка Грозданић

6. Наташа Мијатовић

7. Јелена Филиповић

Овде можете преузети документ: 

Правилник о спровођењу поступка по захтевима за ослобађање од обавезе плаћања таксе за јавни медијски сервис.

Обавештење о обради података о личности

Захтев за ослобађање од плаћања таксе за јавни медијски сервис, који подлеже решавању од стране Радио-телевизије Србије, можете поднети:

електронским путем на имејл адресу: taksajms@rts.rs

или путем поште на адресу:

Радио-телевизија Србије
Служба пословни инжењеринг
Кнеза Вишеслава бр. 88
11030 Београд

Рад са странкама:

понедељак и среда од 10:00 до 13:00 часова

Контакт телефони за информације:
(+381 11) 655-2694, 655-2552, 655-2695, 655-2550, 655-2564

 

Писмо Драгана Бујошевића гледаоцима Радио-телевизије Србије

 

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво