Раст испорука Ultra HD телевизора до 2017. године

Произвођачи ТВ панела очекују да ће у наредне четири године порасти испорука Ultra HD LCD телевизора и да ће на тај начин избећи судбину 3D телевизора. У компанији IHS очекују испоруку од скоро 943.000 UHD LCD телевизора ове године, у поређењу са мање од 33.000 јединица у 2012.

У наредне две године испоруке ће се повећати, тако да ће 2015. године износити 7,1 милиона јединица, а 2017. се очекује да тај број достигне 20,8 милиона јединица. Укупан раст ће бити и већи, ако се овом број додају и неки јефтинији модели са мањим бројем функција који ће бити усмерени ка кинеском тржишту. Добављачи планирају да ове године испоруче укупно чак четири милиона UHD-панела.

"Пре неколико година, 3D TV представљена је на тржишту са огромним ентузијазмом. Ова нова функција требала је да промени начин на који људи гледају телевизију", рекао је Света Деш, виши директор за истраживања у компанији IHS.

Он је додао да се ово обећање никад није обистинило. Уместо тога, суочени са недостатком садржаја, високе цене и „незгодне" технологије, 3D није заживела што је ситуацију која траје и данас. Док се добављачи телевизора припремају да са Ultra HD телевизорима направе успех, одлучни су да не понове грешке које су направљене са 3D телевизорима. Међутим  ниво тражње за Ultra HD се још увек не зна.

Деш је напоменуо да многи ТВ брендови активно ради на томе да се обезбеде Ultra HD садржаји, било кроз апскејлинг, или кроз стварање власничког Ultra HD садржаја. Јапан је већ планирао да почне Ultra HD емитовање 2014, две године раније него што је првобитно било планирано. Такође, 4К фотоапарати и камкордери су доступни на тржишту, омогућавајући стварање 4К садржаја. Филмови у 4К формату су такође почели да се појављују на тржишту.

Доступност јефтиних UHD телевизора код продаваца, могу да помогну и да буду окидач за раст Ultra HD тржишта, нарочито у Кини. Неки брендови су већ планирали да на тржишту Кине представе 50-инчне UHD телевизоре по цени од 2.000 долара. Различити производи који су тренутно доступни, као и они које ће се тек појавити на тржишту, као и различите цене и величине дијагонала треба да помогну да се повећа стопа усвајања ове нове технологије од стране потрошача.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара