Читај ми!

Касни дигитална телевизија

Почетак телевизијске дигитализације сигурно ће да касни, сигнал можда стигне тек 2013. Рок за прелазак на дигиталну телевизију, раније чврсто „закуцан“ за април 2012, ипак ће да буде померен на 2013. годину.

Стручњаци процењују да је и почетак 2013. године преблизу, те да ћемо кристално чисту ТВ слику добити до краја те године. Иначе, сами смо себи рок поставили на април 2012. године, до када ће се дигитализовати све чланице ЕУ. Европа нам је оставила времена до 2015. године.

Министарство се определило за нереално кратак рок за реализацију овог сложеног процеса, зато ће он бити пробијен - сматра др Тања Ћитић, уредник РТС дигиталног програма, који је први почео дигитализацију архивске грађе и емитовање у новом формату.

За грађане је, сматра наша саговорница, најважније питање субвенција за набавку декодера, без којих неће моћи да примају сигнал. Сви који имају кабловску ТВ могу да буду спокојни, јер ће оператери прилагодити сигнал обичним телевизорима.

Пошто смо одлучили да технолошки идемо корак испред других, то ће нас и коштати више. Цена декодера пада, па се сада у иностранству могу купити за 20 до 40 евра.

Из сектора за телекомуникације Министарства културе поручују да још није коначно одређено колико новца је потребно за цео пројекат дигитализације. Незванично, помиње се рачун од око 70 милиона евра. Део опреме финансира ЕУ, а за велики део држава ће да узме кредит.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије