Читај ми!

Улога и будућност јавног сервиса

Центра за истраживање јавног мнења, програма и аудиторијума Радио-телевизије Србије је урадио истраживање о улози и будућности јавног сервиса. Истраживање се састоји из две целине, Улога јавног сервиса у 21. веку и Промене у мерењу телевизијског аудиторијума.

На Европској конференцији о јавном сервису у дигиталној епохи, одржаној у Стразбуру у јулу 2008, познати теоретичари медија али и практичари у тој области су метафорично али и прецизно, на основу чињеница, формулисали своја предвиђања и дилеме о будућности и улози јавног сервиса.

Сви се слажу у једном - да је основна претпоставка развоја јавних сервиса у XXI веку техничка реконструкција. Она подразумева одговарајуће стандарде у раду нових кабловских, сателитских, терестријалних, мобилних и интернет оператора и новом начину праћења телевизијских садржаја.

Модерна дигитална технологија трансформише медије и доводи до конвергенције, односно, спајања медија, што драстично мења начин на који људи, захваљујући новим уређајима комуницирају. Спаја се масовно комуницирање са индивидуалним. Медијски садржаји уобичајено ''путују'' од једне тачке ка публици. Приватно или интерперсонално комуницирање креће се од једне ка другој тачки. Међутим сада је могућа и комуникација од мноштва ка мноштву. У средишту овог глобалног процеса су мреже које се заснивају на интернет протоколима. Дешава се ''интернетизација'' медија (internetization of the media).

На пример, кабловска мрежа чија је основна намена емитовање програма може се користити и за слање електронске поште, претраживање или праћење мрежне камере која одашиља слике с другог континента уживо, што је доступно и обичном телефонском мрежом, мрежом мобилних телефона, сателитским и рачунарским мрежама. ''Интернетизација'' медија, такође, значи постављање архива на интернет и креирање нелинеарног видеа на захтев.

Такође, дешава се и ''медијација'' интернета (mediatization of the internet), односно, коришћење интернета за презентовање журналистичких и медијских садржаја, новинских издања на интернету или дистрибуцију новог и оригиналног садржаја. Интернет постаје мултимедијално искуство.

Осим тога, нове технологије омогућавају и елиминацију посредника (disintermediation), пошто је било ко у могућности да понуди информацију или неки други садржај који ће бити доступан свима. Појављивање нових посредника (neointermediation), способних да понуде нове садржаје и сервисе је још један ''новитет''. Сви медији, укључујући и јавни сервис, постаће нови медији осим ако њихов развој не буде заустављен на вештачки начин.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара