Читај ми!

Грађани не смеју остати без ТВ сигнала

Почетак пробног емитовања дигиталног ТВ сигнала у Србији планиран је за средину новембра ове године, до кад ће бити направљена мрежа са 15 локација у земљи међу којима ће, сем великих градова, бити покривена и мања места, истиче за Данас Владимир Хоман, директор Јавног предузећа Емисиона техника и везе. Према његовим речима, дигитални сигнал у овој „тест мрежи“ неће бити праве снаге како не би ометао аналогни сигнал, који ће се емитовати упоредо са дигиталним.

Хоман наводи да је циљ пробног емитовања дигиталне телевизије да се види како ће функционисати на терену прелазак на ову врсту сигнала, што ће потом Министарство културе, информисања и информационог друштва и Влада Србије искористити како би видели да ли ће се задржати на првобитној стратегији преласка на дигитално емитовање.

Аналогни сигнал на ових 15 локација се неће гасити, већ ће само они који буду имали Сет Топ Бокс (СТБ) пријемник, неопходан за дигитални сигнал, или новији телевизор са DVB-T2 тјунером, моћи међу првима да осете предности дигиталне телевизије објашњава наш саговорник.

С обзиром на то да је за дигитални сигнал потребно да грађани сами набаве СТБ уређај, шта ће бити са пробним емитовањем уколико нико не буде имао тај пријемник у новембру?

То ће, такође, представљати део теста. Потрудићемо се као предузеће да набавимо одређену количину СТБ уређаја, а уколико будемо имали довољно новчаних средстава можда ћемо и поклонити ове пријемнике свим домаћинствима у неком насељу.

На српском тржишту већ су се појавили одређени СТБ уређаји у продаји. Какве би грађани конкретно уређаје требало да набаве?

На нашем тржишту још не постоје СТБ пријемници за DVB-T2 сигнал, за који се држава определила у процесу дигитализације. Оно што може да се купи код нас и што су многи већ покуповали су уређаји из Хрватске који нису за DVB-T2 сигнал већ за DVB-T који је уведен у Хрватској. Грађани који су набавили већ ове уређаје, тако, могу да гледају ХТВ у овом тренутку, али помоћу њих неће моћи да гледају програме из Србије када се буде прешло на дигитално емитовање. Иначе, још се не зна какви ће СТБ бити одговарајући и од којег произвођача, јер ће то бити познато тек када надлежни одреде параметре мреже. Када се то одреди, држава ће увести уређаје који ће одговарати нашим стандардима.

Да ли су онда одговарајући СТБ уређаји које нуде кабловски дистрибутери у оквиру својих пакета за дигиталну телевизију?

Кабловски дистрибутери су још пре две године причали о дигиталној телевизији, што није било истина, јер да би имали дигиталну телевизију у понуди мора неко и да емитује таквим сигналом који они само преносе. На тај начин, корисници кабловске ТВ могу једино да гледају поједине иностране канале са дигиталним сигналом. Треба, ипак, поменути, и да корисници кабловске ТВ неће морати да купују СТБ да би имали слику на екрану, јер ће без њих моћи да гледају програм као и досад.

Колико се очекује да ће коштати такви СТБ уређаји?

Пријемници за DVB-T2 сигнал су нешто скупљи, али се очекује да ће са све већим бројем земаља које буду прелазиле на овај сигнал цене падати. У Европи се ови уређаји тренутно крећу и до око 100 евра. Међутим, рачунамо да ће код нас бити увезени најједноставнији уређаји за почетак и да ће коштати око 30 до 40 евра. Подсећам да је постојала и идеја да Влада обезбеди одређен број уређаја за најугроженије делове становништва или ваучере са попустима, али ја не знам уз овом тренутку како ће то бити регулисано. У сваком случају, не сме се дозволити да грађани остану без ТВ сигнала.

Надлежно министарство је, иначе, саопштило да тренутно анализира померање првобитног рока за прелазак на дигитално емитовање, који је требало да буде 4. априла 2012. Колико је још потребно времена да се заврши читав посао?

Што се тиче нас као предузећа, уколико нам се каже да ће се остати при првобитно предвиђеном року, технички бисмо могли да урадимо све веома брзо. Ми имамо људе и спремни смо да тај задатак обавимо, само је питање да ли ће бити довољно средстава и формално-правних препрека. Уколико, пак, не буде у априлу потпуно гашење аналогног сигнала онда ће се вероватно ићи на фазни прелазак на дигитално емитовање као што је било у другим државама. У том случају, све би било готово онда вероватно до 2013.

Знате ли када ће се одлучивати о томе да ли ће се рок за дигитализацију померати или ће се остати при првобитном плану?

Министарство ће одлучити о томе након имплементације пробног емитовања дигиталног сигнала у новембру.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије