Читај ми!

РТС 3 : Ново име и знак програма културе и уметности

Од понедељка, 8. јуна, специјализовани целодневни програм културе и уметности РТС Дигитал промениће назив и визуелни идентитет у РТС 3.

На прагу преласка са аналогног на дигитални систем емитовања, од самог почетка емитовања 2008. године, овај програм се развио у канал препознатљивог идентитета, као јединствени ТВ канал културе и уметности.

Осим значајне програмске мисије у приближавању културно-уметничких садржаја домаће и стране производње врхунског квалитета најширој публици, овај програм током протеклих шест и по година емитовања има значајну техничко-технолошку мисију у транзицији на дигиталну технологију и стандарде у производњи и емитовању програма које доноси ново доба телевизије.

Ово је први домаћи програм који се од првог дана емитује у формату слике 16:9.

У складу са јасним циљевима и уредничком концепцијом исказаном у реализованом емитовању током претходних година, РТС ће на свом целодневном специјализованом програму културе и уметности - РТС 3, наставити да емитује програм који је намењен захтевним гледаоцима и придобијању њиховог поверења, како у погледу квалитета слике и звука тако и квалитета емитованих емисија и других садржаја.

У будуће РТС 3 ће истовремено настојати не само да одржи постигнути ниво квалитета него и да допре до гледалаца повећаним бројем емисија произведених у ХД технологији и још пробранијим програмским садржајима: музичким, културно-уметничким, документарним, дечјим... поштујући постављене и успостављајући нове стандарде квалитета.

СТРУКТУРА РТС 3 ПО ПРОГРАМСКИМ БЛОКОВИМА ЕМИТОВАЊА

Специјализовани програм културе и уметности се емитује 24 сата дневно, од чега осам сати премијерно и два пута репризно:
Премијерни блок - 16,00 до 00,00
прва реприза - 00,00 до 08,00 (наредног дана) и
друга реприза - 08,00 до 16,00.

ТИП ПРОГРАМА

РТС 3 је специјализовани програм културе и уметности. Будући да је некомерцијални програм у програмској шеми нема рекламних блокова нити било које друге програмске могућности за остваривање профита.

ПРОФИЛ ПРОГРАМА И ПРОГРАМСКЕ ПРОПОРЦИЈЕ

РТС 3, као канал културе и уметности, у својој програмској понуди и даље ће имати висококвалитетна програмска остварења која прате европске токове и истовремено негују национални идентитет, културу, језик, традицију...

У пројекцији структуре емитовања програма дефинисане су пропорције у емитовању појединих програмских врста које би требало да задовоље и оправдају како законске смернице тако и дефинисани профил специјализованог програма РТС 3.

Будући да је реч о специјализованом програму културе и уметности са доминантним музичким програмским садржајем, заступљеност овог жанра је на годишњем нивоу, од почетка емитовања овог програма, између 65 и 70 одсто од укупног емитовања програма.

На годишњем нивоу РТС 3 (РТС Дигитал) емитује 4 200 сати музичког програма (премијерног и репризног - домаћег и страног). Од тога је 3 000 сати концерата свих жанрова, 660 сати документарно- музичких програма, 300 сати опера, 240 сати балета.

У наредном периоду у програмској понуди ће се наћи аргентинска серија о тангу, Сто дана џеза, изабрани концерти Берлинске, Бечке, Чикашке филхармоније и циклус Пучинијевих једночиних опера. Осим музике разних нација, на нашем програму гледаоци имају прилику да уживају и у директним преносима и снимцима концерата стране и домаће продукције - Симфонијског оркестра и хора РТС-а, Биг бенда итд.

У програмској шеми су заступљене и документарне емисије, око 1 560 сати годишње.Документарне серије чине око 660 сати програма, (Стилографија, Кроз њене очи, Глобална пића, Улога која ми је променила живот, Шик, Стритосфера, ГЕО 360, Мода, Дан пре... итд.), док појединачне емисије образовног, путописног, етнолошког садржаја, чине додатних 450 сати програма.

За програм са претежно културим садржајима у плану је 450 сати у емитовању Специјализованог програма културе и уметности РТС 3 у наредном периоду и обележиће га серијали "Копија или оригинал", "Дневник вајара", "Мит и уметност", „Пут до уметности", „Рококо", „Барок", „Импресионизам", „Палете", итд.

У оквиру филмског програма, у понуди је годишње око 400 сати одабраних филмских садржаја из циклуса руских и европских филмова, циклуса ретроспектива филмских аутора, али и серијали француске, руске, енглеске и кинеске производње.

За драмски и серијски програм резервисано је 250 сати у емитовању РТС 3 програма (домаћи и страни произведени програм попут серијала ТВ театар и сличних).

Посебну пажњу и пласман у програму дајемо премијерним емисијама домаће продукције које представљају значајну окосницу домаћих садржаја у области књиге, културе, друштвених тема, очувања културне баштине (Остави све и читај, Дигитализација културне баштине), музичког образовања (Музички бонтон), модерне документаристике кроз приче о Београдском благу. Посебно смо поносни на концерте у Студију 6 које од 2013. уживо емитујемо на Специјализованом програму културе и уметности и Трећем програму Радио Београда.

На РТС 3 се емитује програм са значајним уделом домаће произведених емисија (преко 50 %).

У наредном периоду, РТС 3 ће настојати да одржи или повећа удео домаће произведених емисија, а из Архива ТВБ пласираће одабране најквалитетније емисије.

Такође, Специјализовани програм културе и уметности ће, као и до сада, наставити да негује вредности културних садржаја и уметничког изражавања и оствариће техничко-технолошка унапређења која се односе на пласман нових програмских садржаја домаће и стране продукције.

РТС 3 - 24 сата програма културе и уметности!

 

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво