Читај ми!

Хрватска и Словенија прешле на дигиталну ТВ

Република Хрватска је 5. октобра 2010. године прешла на дигитално емитовање програма, као и Република Словенија која је то учинила 1. децембра 2010. године.

Преласком на дигитално емитовање, ове две Републике су ушле у групу европских држава које су потпуно прешле на дигитално емитовање сигнала. У Хрватској су се определили за DVB-T MPEG-2 стандард, док су се у Словенији определили за DVB-T MPEG-4 стандард. У тренутку преласка на дигитално емитовање, у обе републике је остао одређени број домаћинстава која су сигнал наставила да примају аналогно.

У Словенији се инсталирање преосталих мањих предајника за области које нису покривене мултиплексом очекује до краја јуна 2011. године. Покривеност Мултиплексом А, чији је оператор РТВ Словенија, чини више од 97% становништва Републике Словеније. Норкринг д.о.о, који је оператор мреже Мултиплекса Б, планира да сигналом покрије око 88% становништва. Локални мултиплекси су дати локалним ТВ станицама које су оператори мултиплекса.

У Републици Хрватској, Одашиљачи и везе су мрежни оператер MUX A, MUX B, MUX D. Сигналом MUX A мреже покривено је више од 98% становништва, односно више од 95% покривености сваке дигиталне регије. Сигналом MUX B мреже покривено је преко 95% становништва сваке дигиталне регије. У току је и изградња MUX D мреже чијим ће се сигналом остварити покривање око 90% становништва за националне програме, односно покривање од најмање 70% становништва регионалним и локалним програмима унутар поједине дигиталне регије у складу са додељеном концесијом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво