Пето издање манифестације „Веслај за своју школу“

Ревијална манифестација намењена београдским матурантима, коју организује редакција Београдског програма РТС-а, „Веслај за своју школу“, овог априла ће бити одржана пети пут.

Већ након првог издања такмичења, било је очигледно да се ради о идеји која је у пракси потпуно успела и има потенцијала да се настави и шири.

Дубравка Алексић, уредница емисије "Београдске хроника": "Доказали смо да тинејџери воле да припадају тиму, да представљају своју школу али и да умеју витешки и да побеђују и да губе."

Иницијаторка ове акције, коју реализује читава новинарска редакција која свакодневно припрема емисије "Јутарњи програм" и "Београдску хронику", поверава да је идеју добила гледајући трку "Оксфорд" - "Кембриџ". Наравно, прилагодила је нашим условима, околностима и могућностима:

"Ово је ревијална манифестација којом се обележава крај школовања матураната-гимназијалаца. Циљ је лепо дружење вршњака, афирмација тимског духа и другарске сарадње, квалитетна забава младих кроз спортску активност и фер плеј. Желели смо да "Веслај за своју школу" буде догађај који ће свима који су ангажовани, уз неизоставно матурско вече и екскурзије - остати у најлепшем сећању. Хтели смо да на што лепши начин допринесемо да матуранти, у свом "пртљагу за живот у свету одраслих" - понесу још неке лепе успомене, које ће да их радују или охрабрују даље, кроз живот..."

„Веслај за своју школу" је ревијална веслачка трка, у којој тимове чине и момци и девојке (по могућству они који нису активни спортисти). Такмичари веслају у галијама, чамцима који су намењени почетницима у веслачком спорту.

У претходне четири године такмичења, учествовало је око 400 београдских матураната. Толико их је било само у чамцима - много више било их је у публици, у својству навијача.

И ове године наступиће 12-очлани тимови из више од 20 гимназија, уз један тим матураната неке од средњих школа из Београда (одабир се врши по азбучном реду). Тимове састављају школе и зато у неким екипама има мање или више девојака, неки имају и искусне веслаче у екипама а неки се опредељују и за децу која први пут седају у чамац. За безбедност свих учесника брину се тренери Веслачког клуба "Црвена Звезда" који одржавају и припремне тренинге са учесницима.

Сваке године уводи се и нека иновација. Од пре две године, у чамцима је уз ученике и по један професор. И то нису увек њихови професори физичког већ има и професора немачког, биологије, физике.. Иновација за ову годину, односи се на финалну трку: у чамцима ће, међу члановима три екипе, веслати и познате личности.

Дубравка Алексић: "Један од бројних доказа да је наша идеја успела и да је општеприхваћена је и част, која је указана нашем матурантском тиму: На отварању Европског првенства у веслању 2014. године, одвеслали су ревијалну трку! Изазвали су велику пажњу домаће и стране јавности и медија, наравно. Акција "Веслај за своју школу" афирмише београдске реке али и веслачки спорт, који има дугу и лепу традицију у нашем граду. Акцију подржавају Министарство просвете и Град Београд."

На првој манифестацији "Веслај за своју школу" тријумфовала је екипа Осме београдске гимназије, затим је две године за редом побеђивао тим Тринаесте гимназије. Прошле године су представници Математичке гимназије показали да ђаци ове школе нису најбољи само на такмичењима у знању.

Победнички тим овогодишње акције биће познат 21. априла-  гледаоци РТС-а пратиће финале уживо, у емисији "Београдска хроника".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво