Тридесет три породилишта Србије добила апарате за неонатални скриниг

Акција "Срце за децу", коју је почетком марта покренула Блиц фондација, уз медијску подршку Радио- телевизије Србије, под покровитељством Министарства здравља, стигла је на пола пута. Апарат за рано дијагностиковање оштећења слуха код беба до сада су добила тридесет три од укупно педесет шест породилишта у Србији.

Апарате за неонатални скрининг слуха пре почетка акције поседовала су само четири породилишта у нашој земљи. Од данас, бебама ће слух на време бити прегледан у више од половине породилишта у Србије.  Од почетка реализације ове националне хуманитарне акције РТС пружа програмску подршку кроз све програме свог медијског система.

"Ово је најлепши део једне хуманитарне акције. Средства смо прикупили захваљујући медијској кампањи и Телетону, који је одржан 24. маја и сада апарати, који су купљени тим средствима, треба да се доставе здравственим установама широм Србије. Овом приликом бих захвалила и нашим дописништвима. То је заправо моћ РТС-а, који има разгрануту мрежу дописништава: наши новинари прате и извештавају о уручењима донација и тако показујемо грађанима Србије где је новац који су донирали отишао. С друге стране, хтела бих да се захвалим и ТВ лицима РТС-а,  учествовали су у овој кампањи и даље су укључени- одлазе у градове И породилишта широм Србије где се донирају апарати за неонатални скрининг. Указала бих на значај ове кампање пре свега и акције, јер је фокусирана на превенцију", изјавила је Душка Вучинић, шеф корпоративних комуникација РТС-а.

О томе колико је превенција - рана дијагностика слуха важна, говори и податак да од 60.000 беба, колико се годишње роди у Србији, више од 300 има оштећен слух. Оштећење слуха не може да се открије без апарата за отоакустичку емисију.

"Наш, пре свега рад заједно и Блица и РТС-а, је усмерен ка најмлађима, ка нашој највећој одговорности да обезбедимо деци добро детињство. Заиста смо поносни, заиста је велика ствар што од сада па надаље, захваљујући овој нашој заједничкој акцији Блица и РТС-а, сва породилишта ће имати овај апарат. То значи да ће сва наша новорођена деца заиста знати да ли имају праву дијагнозу, а сходно томе помоћ ће им на време и на прави начин и доћи", изјавила је Јелена Дракулић Петровић, директорка РАС Србија и управитељка Блиц фондације.

До краја јула апарате за неонатални скрининг слуха добиће и остала 23 породилишта, а у Блиц фондацији већ размишљају о новој акцији: опремању здравствених установа клима уређајима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво