Болест са стотину лица - мултипла склероза

Од мултипла склерозе у свету болује око два милиона људи. У Србији, како се процењује ту болест има око 8 хиљада људи. Шта је тачно узрокује не зна се.

Мултипла склероза је неизлечива а оболели и њихове породице суочавају се са бројним проблемима. Називају је и "болест са стотину лица".

Најчешће оболевају млади у најпродуктивинијем животном добу. Због сталних погоршања и компликација, оболели су принуђени да напусте посао, школу. Живот им се, кажу, из корена мења.

Мирко Ненадић: "Човек је некада пешачио, пређе по пет километара, а дође у ситуацију да не може километар пешке да прође без кола и помоћи а да не помињем одлазак на море."

Ристић Јованка : "Доста ми је променило живот, прво млада сам оболела, друго малу децу сам имала. Плус, морала сам да се борим, прво због себе и децу да извучем да заврше школу".

Највише их погађа то што друштво, не обраћа довољно пажње на њихове проблеме.

Процедуре за остваривање неких права су сувише комликоване, кажу, и за здравог човека, а не за њих који без помоћи не могу да задовоље ни основне животне потребе.

Једини ослонац им је породица.

Милован Васић : "Тражиш превоз- кажу нема, с колима док је доведем овде, из кревета у колица и из колица у кола....То су велики проблеми а ни одакле помоћи нема."

"Та врста обољења ствара проблем и за њихове читаве породице, па ако болесник нема оданог члана у породици који би му помогао, он је буквално- пропао.", каже Славољуб Марковић.

Један од проблема је и недостатак адекватног простора-наменског објекта где би најтеже оболели могли да долазе на терапијске вежбе и да бораве током дана.

Удружење оболелих у Београду, које има око хиљаду чланова, покренуло је акцију за отварање дневног боравка за оболеле од мултипле склерозе.

Апелују на надлежне и све људе добре воље да помогну јер ова болест може да се догоди било коме.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво