Сигурна кућа за жртве насиља

Истовремено са акцијом изградње треће Сигурне куће у Београду, РТС спроводи и медијску кампању ради спречавања породичног насиља у Србији.

Једна од најактуелнијих друштвено одговорних акција РТС-а јесте изградња треће Сигурне куће у Београду. Истовремено са овом акцијом наша кућа спроводи и медијску кампању ради спречавања породичног насиља у Србији. Свака трећа или четврта жена је жртва насиља. Годишње се сигурној кући у Београду за помоћ или савет обрати око 5000 жена.

И. К. је трпела психичко и физичко насиље бившег супруга 12 година. Желела је да са децом побегне што даље из места у коме је живела, али није имала ни моралну ни финансијску подршку.

Након пуних 12 година, ипак, одлучује да напусти насилника. Долази у Београд где сазнаје да постоји Сигурна кућа.

"У Сигурној кући сам кренула да се борим са собом,  па онда са судским поступцима, развела сам се и децу сам узела. Много су ми помогли, тако да сам сада самостална", каже  И.К.

Данас је И.К. запослена, живи са својом децом и све изгледа другације. Каже да више нема страха, да је њој и деци много лакше. 

Жртве насиља најчешће због тешке економске ситуације и страха одлучују да ћуте и наставе да трпе насилника.

"Ја мислим да је основни разлог - одлука жене. Значи ако жена одлучи да више неће или више не може, онда ће се некако и тај економски разлог превазићи", рекла је Весна Станојевић из Саветовалишта против насиља у породици.

Када пријаве насилника, жртвама су потребни воља и стрпљење да се судски поступак доведе до краја. Проценат жена које су потпуно успеле да изађу из проблема и започну нови живот јесте око 12 одсто.

"Потребно је суочити се са насилником, затим давати изјаве што је болно и отежава могућност да насилник буде кажњен", рекла је Тијана Костић, адвокат.

Сигурна кућа збрињава и штити жртве од насилника. Пружа им стручну, медицинску и правну помоћ и могућност запослења.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво