Све више жена тражи спас у Сигурној кући

Ни у првим седмицама ове године, не смањује се број жена које се обраћају Саветовалишту против насиља у породици.

"Покушавамо да свим жртвама које нам се обрате помогнемо да се склоне из те атмосфере страха,бола,осрамоћености  и насиља које трпе у својим породицама" рекла је Весна Станојевић, координатор Саветовалишта против насиља у породици гостујући у емисији Београдска хроника.

Акција "Градимо Сигурну кућу" коју Јавни медијски сервис већ спроводи има за циљ да се прикупе потребна средства за трећу Сигурну кућу у Београду. У плану је да нова Сигурна кућа буде саграђена и опремљена  до јула ове године.

"Жене у Сигурној кући бораве привремено, док се психички и здравствено не опораве да могу потом да остваре и своја законска права, да пријаве насилнике и да они буду законски процесуирани. Преко Сигурне куће најчешће налазе и запослење,имамо уговоре са многим предузећима.Тиме жртве насиља обезбеђују и своју будућу финансијску самосталност да по изласку из куће могу да плате становање и трошкове живота за себе и децу. Уз две препуне Сигурне куће у Београду, препун нам је и вртић на истој адреси-тамо бораве деца ових жена док оне раде.." рекла је Весна Станојевић.

Истовремено са акцијом изградње треће Сигурне куће, РТС спроводи и кампању "Спречимо насиље у породици". Овом кампањом, на телевизијским и радио програмима као и на интернет порталу Јавног медијског сервиса, РТС ће дати допринос спречавању породичног насиља у Србији. Кроз многобројне извештаје, интервјуе и репортаже желимо да подстакнемо  грађане Србије али и све ресорне државне институције на ефикасније и дугорочније решавање овог проблема.

Насиље у породици није приватна ствар, то је озбиљан друштвени проблем и много стабилнијих заједница од наше.

Свако шесто дете и свака трећа жена у нашем друштву трпе породично насиље, кажу статистике. Оно за шта нам рачунање није потребно јесте филантропија и саосећање .

Уколико сте у могућности, прикључите се акцији РТСа и Саветовалишта против насиља, изградимо заједно трећу Сигурну кућу за жртве насиља у породици!

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво