Вршац- шампион у области промоције инвестиција

Национална алијанса за локални економски развој и Радио-телевизија Србије прогласили су "Шампионе локалног развоја" за 2013- ту годину. Најбоље локалне самоуправе у разноврсним областима пословања су Беочин, Смедерево, Нови Сад, Крушевац, Вршац, Стара Пазова, Ниш, Оџаци, београдска општина Звездара, Књажевац и Лозница.

После једномесечне медијске кампање, од 31 општине из целе Србије, које су послале пријаве на национални конкурс "Шампиони локалног развоја", стручни жири је крајем протекле године, прогласио пет шампиона и пет вицешампиона.

Вршац је освојио прво место међу шампионима локалног развоја у категорији "Промоција инвестиција".

Добра пословна клима и одлични услови, које је локална самоуправа понудила инвеститорима, основни су разлози што је Технолоски парк у Вршцу један од најуспешнијих у земљи.

Све парцеле су одавно распродате, две фабрике су већ почеле са радом а у наредне две године би требало да буде изграђено и преосталих шест, што ће отворити око хиљаду нових радних места.

Како се све фабрике у Технолошком парку баве фармацеутском индустријом, захваљујући овом пројекту Вршац је данас и најозбиљнији фармацеутски центар у земљи.

Налед и Радио- телевизија Србије су препознали значај овог пројекта и вршачкој локалној самоуправи доделили јавно признање, у области промоције инвестиција.

Иницијативу Миодрага Бабића, некадашњег директора компаније "Хемофарм", да се у Вршцу изгради Технолошки парк, 2009. године препознала је и Европска унија, која је за овај пројекат издвојила чак 3,5 милиона евра.

Захваљујући тој донацији, Вршчани су инвеститорима понудили компетно опремљено инфраструктурно земљиште. Парцеле су одмах распродате углавном страним фирмама, које се баве делатностима у вези са фармацијом.

Очекује се да ће технолошки парк у потпуности „оживети" у наредне две године, када ту буде радило осам нових фабрика.

Дејан Ивановић, директор производње у "Хемофарму": "Нама је јако драго уколико смо својим примером успели да подстакнемо домаће и стране инвеститоре да улажу у "Технолошки парк Вршац" , који је у непосредној близини и граничи се са производном локацијом компаније "Хемофарм" у Вршцу

За Вршчане је од великог значаја и то што је немачки фармацеутски гигант "Фрезенијус Медикал Кер", нашао интерес да баш у њиховом Технолошком парку гради нову фабрику, вредну 16 милиона евра и тако обезбеди нова радна места за житеље Вршца.

Војислав Бугарски, директор производње компаније "Ферезенијус": "Један од разлога је сигурно и релативно повољна цена земљишта у "Технолошком парку", изузетно добар квалитет инфраструктуре, у који смо имали прилике да се уверимо и у сваком случају, један од врло битних разлога- квалитетна радна снага, обучена радна снага која ће фактички да настави производњу у новим просторима."

Локална самоуправа, која се трудила да створи што повољније услове за привлачење инвеститора, данас је задовољна резултатима.

Чедомир Живковић, председник Општине Вршац : "Огорман је мотив јер нова радна места и нови приходи у граду практично попуњавају буџет нашег града..Некада је износио око осамсто милиона динара, и то не тако давно, а сада износи готово две и по милијарде динара. Практично, градски буџет је сада значајно увећан али мислим да то може да буде и далеко боље, а онда ће то допринети да имамо средстава за унапређење и осталих делатности у Вршцу.".

Интересовање страних компанија за улагање у Вршац не јењава. Зато је планирано проширење технолошког парка, како би се трајно решио проблем незапослености али ће вршчанима за то требати и подршка државе и фондова ЕУ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво