Шампиони локалног развоја

Беочин, Нови Сад, Ниш, Вршац и Звездара изабрани су за „Шампионе локалног развоја“ а вицешампионска места припала су Смедереву, Крушевцу, Старој Пазови, Оџацима и Књажевцу.

Истоимени национални конкурс, који су спровели  Радио-телевизија Србије и НАЛЕД  са циљем да се укаже на најбоље праксе и пословне моделе локалних самоуправа у Србији, окончан је крајем децембра 2013. године.

Sampioni.jpg 

О најбољима су, на основу унапред утврђених критеријума за оцењивање, одлучивали чланови жирија у саставу: Весна Дамјанић - Бранковић, Ненад Ј. Ристић и Драган Стојев у име РТС-а и Виолета Јовановић, Милица Стефановић и Иван Радак испред НАЛЕД-а.

Локалне самоуправе су могле да се надмећу у пет категорија конкурса: јавно-приватно партнерство, подршка привреди, промоција инвестиција, реформа администрације и сервис грађана.

Критеријуми оцењивања били су применљивост решења, мерљивост резултата и ефекти, домет решења, однос трошкова и бенефита, као и иновативност.

На конкурс је стигла 31 пријава. Одлучено је да укупно десет општина и градова  има најбоље резултате, односно награде је добило пет шампиона и пет вицешампиона из Србије .

Добитници признања "Шампиони локалног развоја" су локалне самоуправе и тимови који су реформама локалне администрације и применом нових модела и приступа у раду значајно унапредили квалитет живота у локалној заједници и ниво услуга према грађанима, привукли нове инвестиције, успоставили партнерски однос и сарадњу са постојећом привредом, подстакли предузетништво и развој локалне економије.

О 10 најбољих општина биће емитоване ТВ репортаже на програмима Медијског јавног сервиса Србије а више информација о свим лауреатима конкурса "Шампиони локалног ратвоја" можете прочитати овде

Категорија: ЈАВНО - ПРИВАТНО ПАРТНЕРСТВО

1. Општина Беочин
2. Град Смедерево/ "Слободна зона" Смедерево
3. Град Чачак

Беочин: јавно-приватним партнерством до нових инвестиција
Број бодова: 119
Број привредних субјеката: 600                                                                 

У сарадњи са фабриком цемента „Лафарж", општина Беочин формирала је „Бизнис парк" површине 18 хектара, у који су заједничким снагама довели четири инвеститора. Данас раде на инфраструктурном опремању нове индустријске зоне од 25 хектара, пошто у постојећем бизнис парку готово да више нема места.

Смедерево: Тримодални логистички центар
Број бодова: 115
Број привредних субјеката: 4.097                                                              

У партнерству са пет приватних компанија, град Смедерево је формирао јединствени тримодални логистички центар и „Слободну зону" на Дунаву, која инвеститорима нуди идеалан положај на коридорима 7 и 10.  „Слободна зона" заузима територију од 100 хектара а због великог интересовања домаћих и страних инвеститора, Влада Србије донела је решење да буде проширена за још 42 хектара.

Категорија: ПОДРШКА ПРИВРЕДИ

1. Град Нови Сад
2. Град Крушевац
3. Општина Мерошина

Нови Сад: Пословни инкубатор
Број бодова: 116
Број привредних субјеката: 23.970                                                

У партнерству са Факултетом техничких наука, јавним предузећем „Информатика" и Фондом за промоцију инвестиција у Војводини, Нови Сад је успео да 2010. године формира један од ретких успешних пословних инкубатора у нашој земљи. Данас, „Пословни инкубатор" располаже са 800 квадратних метара простора са неопходном инфраструктуром за старт- ап бизнис.  Под кровом инкубатора налази се 8 „старт-ап" компанија, 2 пројекта и две организације. На располагању су им 24 канцеларије, три сале за састанке и друге заједничке просторије.

Крушевац: Буџетски фонд за финансирање активне политике запошљавања
Број бодова: 113
Број привредних субјеката: 5.093                                                                    

Активна политика запошљавања донела је вицешампионску позицију Крушевцу у категорији „Подршка привреди". Кроз субвенционисање камата за предузетнике, подршку запошљавању и јавне радове, град је помогао великом броју фирми да отворе нова радна места и прошире свој бизнис, а многим младим људима да стекну своја прва радна искуства и запослење. Буџетска средства намењена финансирању активне политике запошљавања повећавана су из године у годину тако да су у 2013. износила 48,7 милиона динара.

Град Крушевац је за ове намене годинама издвајао највише средстава од свих градова и општина у Србији, за шта је добио и специјално признање 2011.

Категорија: ПРОМОЦИЈА ИНВЕСТИЦИЈА

1. Општина Вршац
2. Општина Стара Пазова
3. Град Крагујевац

Вршац: Индустријско - технолошки парк
Број бодова: 119
Број привредних субјеката: 2.500  

У општини Вршац налази се најуспешнији индустријско- технолошки парк у Србији. Проактивни и циљани приступ промоцији инвестиција привукао је чак осам инвеститора међу којима су и светски познате, мултинационалне компаније. Због великог интересовања, општина гради нову индустријску зону и отвара врата новим улагањима. Планирано је да у наредних четири до пет година буде запослено око 1.000 људи, а вредност инвестиција износиће око 30 милиона евра.

Стара Пазова: Ефикасношћу општинске управе до нових инвестиција
Број бодова: 101
Број привредних субјеката: 3.620                                                              

Промене које је општина Стара Пазова увела у рад локалне администрације, убрзале су процес издавања грађевинских дозвола и одговарања на упите инвеститора и поставиле нове стандарде у промоцији. Као резултат тога, у овој општини се тренутно реализује седам инвестиција које ће донети 1.670 радних места. Одељење за урбанизам је великим ангажовањем запослених смањило време неопходно за издавање свих неопходних дозвола за изградњу, те сада време потребно за добијање грађевинске дозволе у Старој Пазови износи 45 - 60 дана.

Категорија: РЕФОРМА  АДМИНИСТРАЦИЈЕ

1. Град Ниш
2. Општина Оџаци
3. Град Зрењанин

Град Ниш: Центар за издавање дозвола
Број бодова: 121
Број привредних субјеката: 10.400                                                

Центар за издавање дозвола у Нишу успео је да реши један од највећих проблема у процесу издавања дозвола, а то је умрежавање и координација свих надлежних служби и јавних предузећа. На једном месту, сва физичка и правна лица могу да добију све неопходне информације о могућностима и правилима градње на територији града Ниша и поднесу неопходне захтеве и документацију. До сада, ЦИД је издао 306 грађевинских дозвола, 318 локацијских дозвола и 1.860 информација о локацији.

Општина Оџаци: Модернизацијом администрације до инвестиција
Број бодова: 112
Број привредних субјеката: 258

Мала општина попут Оџака, релативно удаљена од Коридора 10 успела је да значајним унапређењима у раду локалне администрације и подизањем капацитета Канцеларије за локални економски развој у кратком року привуче три велике инвестиције од 20 милиона евра, након вишедеценијске паузе.

Категорија: СЕРВИС ГРАЂАНА

1. Градска општина " Звездара"
2. Општина Књажевац
3. Општина Инђија

Градска општина Звездара: Волонтерски сервис
Број бодова: 135
Број привредних субјеката: 10.275

Локална самоуправа која је на конкурсу добила највећи број бодова, кандидовањем Волонтерског центра показала је како уз минимална улагања, а много добре воље, може да помогне рањивим групама - старима и немоћнима, особама без породичног старања, особама са инвалидитетом, породицама са проблемима, кроз ангажовање волонтера на територији општине свих старости и струка, од 20 до 74 године. Волонтерски центар Звездаре месечно има око 200 корисника. Током прошле године 43 волонтера пружило је 3.000 социјалних услуга и реализовало 6.500 волонтерских сати, што је учинило живот на територији ове општине хуманијим и квалитетнијим за њене најугроженије становнике.

Књажевац: Центар за радно ангажовање младих

Број бодова: 126 Број привредних субјеката: 850

У сарадњи са две омладинске невладине организације, општина Књажевац формирала је Центар за радно ангажовање младих, који је пописао готово 500 особа испод 30 година без сталног запослења и за њих обезбедио јединствену базу података о расположивим радним местима. Такође, омогућено им је да стекну радно искуство у фирмама, локалним институцијама и цивилним организацијама кроз праксу. Током 2013. већ је направљена база од 484 младих којима је потребна помоћ (тај број се непрестано увећава).

Бренд програм Центра је програм радне праксе где корисници стичу право да раде три пута недељно по четири радна сата и за то добију месечну надокнаду од 5.000 динара, која нема карактер зараде.

Свакодневно стижу позиви канцеларија за младе из целе Србије који позивају општину Књажевац да им пренесе искуства Центра за радно ангажовање младих.

Инђија: "Систем 48"
Број бодова: 124
Број привредних субјеката: 2.232

Општина Инђија прва је у Европи увела „Систем 48", који је основа за комуникацију грађана и правних субјеката са локалном самоуправом и јавним предузећима. Грађани путем тог система имају начин да утичу на рад општине, а са друге стране челници локалне самоуправе могу да контролишу рад јавних предузећа и општинских одељења.

Грађанима је довољан један телефонски позив, имејл или СМС порука да пријаве проблем који имају и - у року од 48 сати морају да добију одговор на који начин ће тај проблем бити решен (или ће у том року бити решен). На крају сваке радне недеље општинске власти на основу резултата „Система 48", анализирају рад јавних предузећа и локалне управе, а закључци са састанка су обавезујући. Систем омогућава прецизно бележење ко добија највише пријава, у којим областима, колики је успех у решавању, као и у којим деловима општине има највише проблема.

Специјално признање за допринос локалном економском развоју кроз очување културног наслеђа додељено је центру за културу „Вук Караџић" у Тршићу рад Лозница).                                                

Лозница  је једина кандидовала решење из културе као пример најбоље праксе и показала да традиција, култура и економија могу да иду руку под руку. Зато је комисија одлучила да овом граду за кандидовано решење „Центар за културу Вук Караџић" у Тршићу додели Специјално признање за допринос локалном економском развоју кроз очување културног наслеђа.

Манифестација „Вуков сабор" уписана је у прву Националну листу заштићеног нематеријалног културног наслеђа, као једина манифестација на тој листи, као и на УНЕСКО листу "примера добре праксе". Однос града и ЦК "Вук Караџић" према културном наслеђу и значају културног живота за становништво и посетиоце, допринео је унапређењу квалитета живота у граду и новим могућностима за образовање.

Детаљније о свим локалним самоуправама које су награђене на конкурсу РТС-а и Националне алијансе за развој локалне економије "Шампиони локалног развоја", можете прочитати у овом документу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво