Џез великани – Art Pepper

Артур Арт Пепер млађи (1925 – 1982) је био чувени амерички алт саксофониста. Повремено је наступао и снимао на тенор саксофону, кларинету (његовом првом инструменту) и бас кларинету. Активан првенствено у „West coast” џезу, Пепер је први пут дошао до изражаја у биг бенду Стена Кентона. Био је познат по својим емотивно набијеним наступима и неколико стилских промена током каријере, а критичар Скот Јанов га је описао као некога ко је „остварио свој циљ да постане највећи алтиста на свету“ у време своје смрти 1982. године.

Са 17 година почео је професионално да свира са Бенијем Картером, а затим је постао део оркестра Стена Кентона, са којим је наступао све док није регрутован 1943. године. После рата, вратио се у Лос Анђелес и придружио се оркестру “Kenton Innovations”.  До 1950-их, Пепер је био препознат као један од водећих алт саксофониста у џезу, завршивши на другом месту, одмах иза Чарлија Паркера, као најбољи алт саксофониста у анкети читалаца часописа “DоwnBeat” 1952. године. Заједно са Четом Бејкером, Џеријем Малигеном и Шелијем Меном, и можда више због географије него стила свирања, Пепер се често повезује са музичким покретом познатим као “West coast“ џез, за разлику од џеза источне обале (или „врућег“) Чарлија Паркера, Дизија Гилеспија и Мајлса Дејвиса. Неки од Пеперових најпознатијих албума из 1950-их су “Art Pepper Meets the Rhythm Section”, “Art Pepper + Eleven – Modern Jazz Classic”s, “Gettin' Together” и “Smack Up”.

Пеперово свирање саксофона карактерише задивљујућа мешавина „cool“ и West coast” џеза и  би бапа, обележена бриљантним, препознатљивим, чистим тоном(који је могао да варира од хладног, деликатног до ватреног, интензивног звука) и емотивно набијеним импровизацијама. Био је познат по конструисању соло деоница са испрекиданим фразама, асиметричним акцентима и убедљивом мелодијском напетошћу и разрешењима. Иако укорењен у „cool“ џез покрету, често је имао сиров, емотиван осећај, што га је разликовало од многих његових савременика - био је својеврсна фузија „cool“ и би бап џеза.

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом