Читај ми!

Нова дискографија

Албум „Рахмањинов за двојицу” који су пијанисти Данил Трифонов и Сергеј Бабајан објавили крајем марта за издавачку кућу Дојче Грамофон.

Рахмањинов за двојицу није прва дискографска сарадња двојице уметника. Трифонов је наиме био у једном периоду ученик Сергеја Бабајана и тада су реализовали снимак Ронда Фредерика Шопена. Поред тога, обојица су одвојено објавили неколико критички хваљених издања са делима Сергеја Рахмањинова: Трифонов снимке са клавирским концертима, а Бабајан записе клавирских комада.

Двоструки компакт-диск који представљамо у емисији, реализован је поводом обележавања 150 година од рођења Сергеја Рахмањинова, а снимци су забележени у бечком Концертхаусу, у мају прошле године. На њему налазе се композиције за два клавира, укључујући Свите број 1 и број 2, верзију за два клавира Симфонијских плесова и Адађо из Друге симфоније, у транскрипцији за два клавира коју је реализовао Трифонов.

„Снимање овог двоструког албума био је велики изазов за нас, како због обимног репертоара, тако и због фундаменталних разлика између самих дела. Симфонијски плесови су, на пример, транскрипције самог Рахмањинова односно његове оригиналне оркестарске партитуре, док су Свите намењене клавиру и ту се може осетити да је Рахмањинов имао на уму могућности овог инструмента, те су технички изузетно захтевне”, речи су Сергеја Бабајана.

Ауторка Јелена Дамјановић

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи