Читај ми!

Фестивал у Салцбургу 2023

Слушаћете камерна дела Ђерђа Лигетија, једног од најиновативнијих и најутицајних композитора друге половине двадесетог века, која ће изводити пијаниста Пјер-Лоран Емар и чланови квартета Мингет. Снимак је забележен на концерту одржаном 28. јула у Великој дворани салцбуршког Моцартеума, а уступљен нам је посредством међународне размене чланица Еурорадија.

Пјер-Лоран Емар, истакнути француски пијаниста, у својој биографији бележи бројна одликовања, дугогодишњу сарадњу са водећим светским ансамблима и диригентима, као и запажена дискографска издања. Као куриозитет у његовој уметничкој каријери издваја се награда Ернст фон Сименс која му је 2017. додељена као „признање за живот посвећен служењу музици”. У првом делу вечерашње емисије слушаћете Лигетијеву Симфонијску поему за 100 метронома, која је активирао управо Пјер-Лоран Емар. Ово дело Лигети је компоновао 1962. године за сто механичких метронома, у периоду када се упознавао са неоавангардним уметничким покретом Флуксус. Након овог дела слушаћемо како Пјер-Лоран Емар свира композицију Музика ричерката, која представља циклус од једанаест клавирских комада насталих у периоду од 1951. до 1953. године, непосредно пошто је Лигети започео рад на Музичкој академији у Будимпешти. Поједини музиколози истичу да ово рано Лигетијево дело обухвата суштину његовог трагања за композиционим стилом.

У другом делу концерта чланови квартета Мингет одсвирали су Лигетијев Други гудачки квартет. Основан 1988. године, квартет Мингет убраја се међу водеће светске камерне ансамбле, а за назив чланови су одабрали име по Паблу Мингету шпанском филозофу из осамнаестог века који је у својим текстовима покушао да уметност учини доступном широј јавности. Квартет наступа у саставу: Урлих Изфорт и Анете Рајзингер – виолине, Аида-Кармен Соанеа – виола и Матијас Динер – виолончело.

Уредница Ирина Максимовић Шашић

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије