Читај ми!

Век хармонике – Раду Рацој

Снимак концерта Радуа Рацоја под називом „Листове Трансцеденталне етиде на хармоници”, забележен 11. јануара у Кишињеву.

Чувени циклус раскошних и изузетно виртуозних етида Лист је завршио 1851. година, а оне и данас представљају велики изазов за интерпретаторе. Аранжман за хармонику свих дванаест етида, који слушамо у вечерашњој емисији, приредио је Раду Рацој. Према речима музиколога Стефана Цветковића, „саображавајући ове комаде техничким и изражајним могућностима хармонике, Рацој Листовом делу приступа широким дахом и слободом у агогичким „истезањима” музичког тока, при којем до изражаја долази динамичко истицање звучних планова какви се у оригиналној верзији дела на клавиру тешко могу постићи”.

Овај хармоникаш рођен је 1998. у главном граду Републике Молдавије, а прве сценске и такмичарске наступе имао је већ са седам година. Студије хармонике започео је у Кишињеву, а наставио их на Краљевској данској музичкој академији у Копенхагену у класи Гејра Драугсвола, где је прошле године и дипломирао. На овој високошколској установи наставио је своје усавршавање солисте на хармоници.

Победник је бројних престижних интернационалних такмичења за хармоникаше али и такозване „Дипломе изврсности” коју додељује председник Молдавије, као и награде „Мастер уметности”, једне од најважнијих молдавских награда за изузетна уметничка достигнућа.

Уредница емисије Марија Вуковић

 

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије