Читај ми!

Грамофонија – Симфонијски плесови шпанских композитора

Репродукујемо снимке одабраних дела Мануела де Фаље, Енрикеа Гранадоса и Исака Албениза у извођењу чланова Оркестра краљевске филхармоније под управом Артура Рођињског. Емитујемо записе са винила који је објавила продукцијска кућа Серафим 1959. године.

Студијске активности Рођињског током педесетих година су протекле у светлу његове сарадње са америчком компанијом Вестминстер, чувеном у то време по својим моно снимцима забележеним једним, пажљиво позиционираним микрофоном. Међутим, то није једини куриозитет који је проистекао из ове сарадње. Оркестар којим је тада руководио је на плочама потписан као „Филхармонијски симфонијски оркестар из Лондона”, али је то заправо био један од псеудонима ансамбла који вечерас слушамо. Оркестар краљевске филхармоније, како је оригинално назван, је био чувен по томе што је за различите компаније и њихове потребе снимао у променљивим формацијама и под разним варијацијама свог имена. Међутим, у време снимања ове плоче, уговор Рођињског са Вестминстером је био истекао, те је оркестар на плочама компаније И-Ем-Ај и њених подружница потписан оригиналним именом, а сарадња са америчким диригентом је настављена до његове смрти 1958. године. Управо су као омаж славном уметнику објављени снимци са музиком шпанских аутора, у стерео и моно верзији, а временом су постали знатно популарнији од оних објављених на плочама за време док је Рођињски био жив. О томе сведоче бројна реиздања И-Ем-Ајевих подружница из целог света у којима се ово издање задржало у каталогу све до средине седамдесетих година.

Рођињски је привукао пажњу својим тумачењем шпанског репертоара још крајем четрдесетих година, снимцима на плочама на 78 обртаја забележеним са Њујоршком филхармонијом, а у продукцији америчке војске. У то време је сарађивао са компанијом Колумбија, да би наком преласка на ел-пи плоче и готово деценију дуге паузе у дискографској каријери отпочео поновна снимања са европским оркестрима под окриљем компаније Вестминстер. Након смрти диригента објављене су бројне компилације на којима се налазе поједини снимци са издања које вечерас слушате, али и ранији снимци истих дела са Њујоршком филхармонијом, који су ипак документарног карактера и квалитетом заостају за каснијом продукцијом.

Аутор Милан Милојковић
Уредница Сања Куњадић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара