Читај ми!

Путеви прозе

Катаринa Митровић: Све добре барбике (7)

У емисији Путеви прозе, од понедељка 8. до недеље 14. априла, можете слушати делове романа Катарине Митровић „Све добре барбике”.

Главна јунакиња романа Катарине Митровић не прави компромисе са околином, али ни са собом. Што је похвално. Компримиси су увек трули. Проблем је, међутим, што бескомпромисност има цену. Нема човек где да живи, на пример. Или нема шта да једе. У таквим околностима чини се да би природна реакција била да се бескомпримисност, некако, заради. Но, јунакиња романа „Све добре барбике” више пажње посвећује интроспекцији и односу према себи, него према спољашњем свету који се, очекивано, састоји од мреже компромиса. Питање је, дакле, докле се може избегавати саживот с компромисима јер и сам живот је, опет, нека врста компромиса.

Већ изграђеним стилом који следи линију српске књижевности коју је повукла Биљана Јовановић, а наставила (бескомпримисно) Милена Марковић, Катарина Митровић испитује границе језика с једне стране, али и границе живота који слободу разуме као одсуство граница, с друге стране. Она из своји кратких реченица избацује сваки вишак, пише без украса, брзо и директно. Због тога је, ваљда, њена јунакиња попут тих реченица: иде директно и свако мало налети на зид (границу), али не склања му се с пута очекујући, можда, да се зид склони њој. Због тога је једино практично питање ко ће дуже издржати: јунакиња, или зид?

Роман Катарине Митровић објавиће Енклава из Београда.

Чита Жељко Максимовић
Уредник Иван Миленковић

 

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво