Читај ми!

Жене у музици

Композиције за виолину и клавир Ејми Бич, Ребеке Кларк, Луиз Фаренк и Кларе Шуман изводе Луси Бартоломеи и Верена Луи. Албум под насловом Female објавила је издавачка кућа из Лајпцига GENUIN classics 2021. године, а настао је у жељи ових уметница да дају свој допринос промовисању стваралаштва композиторки из различитих периода музичке историје.

Луси Бартоломеи је рођена 2003. године, а за музику се заинтересовала још као петогодишњакиња, да би већ у једанаестој уписала студије виолине на Универзитету за музику и позориште у Лајпцигу, које носи име славног Феликса Менделсона. Специјализацију је похађала на Кронберг Академији, као и на радионицама истакнутих светских педагога. Поред стандардног виолинског репертоара, ова млада уметница радо изводи и мање позната дела, а њено музицирање публика је имала прилику да чује на немачким фестивалима, попут Баховог фестивала у Лајпцигу. Специјалну награду јој је 2019. доделило Министарство за науку и уметност Савезне државе Саксоније, а освојила је и прву награду на Међународном такмичењу виолиниста у Бечу 2020. године.

Пијанисткиња Верена Луи, рођена у Паризу, током своје каријере дуге готово две деценије развила је репутацију изузетне корепетиторке која сарађује са соло певачима, али и камерним ансамблима. Студије је похађала на Конзерваторијуму за музику у Келну, где је након освојених значајних награда за солистичко музицирање, одлучила да се посвети корепетицији, па је убрзо постала активна у оквиру националних и међународних такмичења у Немачкој, Португалу, Швајцарској и Аустрији. Од 2013. године ради као корепетиторка на Менделсоновом Универзитету за музику и позориште у Лајпцигу, где је и упознала Луси Бартоломеи. Као плод њихове сарадње настао је албум који представљамо у емисији.

Уредница Ирина Максимовић Шашић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво