Оперска сезона Еурорадија 2023–2024

Рихард Вагнер: Рајнско злато

Емитујемо интегрални снимак опере „Рајнско злато” Рихарда Вагнера који је забележен 29. септембра 2023. у Краљевској опери Ковент гарден у Лондону. Ансамблом изврсних солиста дириговао је шеф-диригент ове оперске куће Антонио Папано, који је у својој последњој сезони на овој позицији одлучио да публици представи први део нове поставке Вагнерове тетралогије „Прстен Нибелунга” која ће бити довршена 2028. године. Оперски режисер Бери Коски је позван да реализује савремену инсценацију Ринга, а у септембру прошле године Папано је лондонском аудиторијуму приказао Рајнско злато, уводни део монументалног Вагнеровог циклуса.

У главним улогама наступају: бас-баритон Кристофер Молтман као Вотан, баритон Кристофер Парвис као Алберих, тенор Шон Паникар као Логе, сопрани Катарина Конради и Ниам О’Саливен као Воглинда и Велгунда, мецосопран Марвик Монреал као Флосхлида, тенор Брентон Рајан као Миме, контраалт Вибке Лемкул као Ерда, басови Соломон Хауард и Ин-Сунг Сим као џинови Фафнер и Фазолт, мецосопран Марина Пруденска као Фрика, баритон Костас Сморигинас као Донер, тенор Родрик Диксон Фрох, сопран Киандра Хауарт као Фреја.

Управо је премијера Рајнског злата 1869. године у Минхену, објавила почетак Вагнерове свеобухватне реформе опере и стварања његове музичке драме. Рајнско злато, тако, поставља пред слушаоца и гледаоца двоструки изазов. Са једне стране, први пут се сусрећемо са комплексном мрежом лајт-мотива који прожимају и оркестарску и вокалну деоницу, а са друге смо принуђени да у контексту развоја драмске радње разумемо симболични слој тих лајт-мотива који ће свој пуни потенцијал доживети тек касније, у другим деловима Тетралогије.

Радња опере Рајнско злато заснива се на германским и нордијским митовима на основу којих је Вагнер конструисао фантастични, а опет детаљни свет, богова, нимфи, дивова и патуљака које предводи врховни бог Вотан. Чак и у том свету владају корупција, завист и незајажљива жеља за владањем. Опера Рајнско злато функционише као својеврсни пролог Тетралогије Прстен Нибелунга у којем видимо семе из којег ће се развити сви будући догађаји, пре свега они везани за судбину Зигфрида и валкире Брунхилде. Митолошка бића су подељена у четири групе, богове предвођене Вотаном и његовом женом Фриком, а међу њима су и Донер, Логе, Фреја, Ерда и Фрох, потом патуљке Нибелунге – Албериха и његовог брата Мимеа, дивове – Фафнера и Фазолта и кћери Рајне – Воглинду, Велгунду и Флосхилду, који у ствари реперезентују, свако на свој начин и између осталог и четири елементарне силе – ваздух, земљу, ватру и воду.

Уредница Ксенија Стевановић

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару