Читај ми!

Уметност интерпретације – Јос ван Имерсел

Вечерашњу емисију посветићемо овом белгијском чембалисти, пијанисти и диригенту.

Јос ван Имерсел, рођен је 1945. године, а студије оргуља, клавира и чембала завршио је на Конзерваторијуму у Антверпену, ућечи у класи Кенета Гилберта. Још током студија посветио се проучавању ренесансне и барокне музике, оснивајући ансамбл за рану музику Колегијум музикум, али је временом проширио своје активности и на извођење класичног и романтичарског репертоара. Године 1987. основао је ансамбл за историјски информисано извођење Анима Етерна из Брижа који се сматра једним од најбољих оркестара ове врсте у Европи и свету до данас. Имерсел делује као професор на Конзерваторијуму у Антверпену, на Свелинк конзерваторијуму у Амстердаму, као и на Париском конзерваторијуму.

Данас поред диригентске делатности, делује и као пијаниста који наступа на оригиналним клавирима и плени својим изузетним познавањем историје извођаштва и импровизационим способностима. Примера ради, његове каденце у Бетовеновим клавирским концертима су добиле изузетне оцене стручне јавности.

Од победе на Међународном чембалистичком такмичењу у Паризу 1973, Јос ван Имерсел гради каријеру чембалисте и пијанисте, наступајући широм света. Током последњих деценија, остварио је већи број дискографских издања са својим сталним сарадницима – пијанисткињом Клер Шевалије, виолинисткињама Мидори Зајлер и Шушан Сираносијан, кларинетисткињом Лизом Шкљавер и другим. Спајајући своје улоге пијанисте и диригента, Ван Имерсел често руководи својим ансамблом Анима Етерна седећи за клавиром. У емисији ћете, између осталог чути управо један такав снимак, на којем уз пијанисткињу Клер Шевалије изводи Концерт за два клавира у де молу Франсиса Пуленка.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије