In memoriam – Милоје Николић, диригент

Специјалну емисију посветили смо нашем диригенту и професору Милоју Николићу, који је преминуо 25. фебруара. У вечерашњој емисији моћи ћете да чујете студијске снимке Академског хора КУД-а „Жикица Јовановић Шпанац” из 1988. године, као и снимак са концерата Академског камерног хора Лицеум из Крагујевца, који је под диригентским вођством свог оснивача наступио у Галерији фресака у Београду 1995. године.

Овај теоретичар музике и диригент рођен је 1948. године у Крагујевцу. Био је редовни професор на Катедри за теоријске предмете Факултета музичке уметности у Београду, а предавао је и на високим музичким школама у Крагујевцу и Источном Сарајеву. Аутор је већег броја научних и стручних радова из области анализе вокалне музике и познавања вокалне, посебно хорске литературе.

Године 1990. године оснива Академски камерни хор Лицеум у Крагујевцу, чији је био дугогодишњи уметнички руководилац и диригент. Седам година од оснивања хора, Лицеум је био први вокални ансамбл који је у осамстопедесетогодишњој историји Српске православне цркве учествовао у Литургији Пређеосвећених дарова, која је у старим рукописима позната и као Литургија Четрдесетнице. Поменути наступ догодио се 22. априла 1997. у Xраму Светог Ђорђа на Опленцу, а како је писало тада у дневном листу Политика, „...ово извођење спада у изузетне црквене и културне догађаје. Посебан значај има и то што ће се певати искључиво композиције српских аутора”.

У родном граду је на иницијативу Скупштине града и хора Лицеум, 1995. године основао Међународни фестивал камерних хорова и вокалних ансамбала, чији је био и вишегодишњи уметнички руководилац.

Николић је био и дугогодишњи диригент београдских хорова: Аматерског културно-уметничког друштва „Иво Лола Рибар” и Академског хора „Жикица Јовановић Шпанац”, са којима је освојио бројне награде на фестивалима и такмичењима хорова, а остварио је низ успешних концерата у Србији и у више европских земаља.  

Као један од најистакнутијих посленика на пољу хорске музике, био је члан жирија престижног Фестивала духовне музике „Хорови међу фрескама”. Осим тога, један је и од иницијатора оснивања међународне хорске асоцијације Балкански хорски форум.

Остао је упамћен као диригент који је са ансамблима неговао различите стилове певања, стимулисао рад и развој хорова и вокалних ансамбала, те давао подстицај композиторима за писање нових дела за камерне хорове.

Уредница емисије Марија Шекуларац Вуковић

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару