Путеви прозе

Беноа Петерс: Шандор Ференци, l'enfаnt terrible психоанализе (5)

У емисији Путеви прозе, од понедељка 19. до недеље 25. фебруара, можете слушати делове биографије психоаналитичара Шандора Ференција, коју je написао Беноа Петерс, знаменити француски писац интелектуалних биографија.

Дуго се већ зна да Зигмунд Фројд није био трпељив човек. Напротив. Своју деспотску природу је, готово без разлике, пре или касније, испољавао у односима са својим пријатељима и ученицима, те су ти славни односи Фројда и његових савременика постали већ део легенде о настанку психоанализе. Шандор Ференци је, у том погледу, један од најзанимљивијих и најсложенијих случајева. Како то обично бива на велико је пријатељство најпре пала сенка, потом су се Фројд и Ференци удаљили један од другога, да би се све окончало непријатељством. У основи, међутим, готово свих великих Фројдових сукоба и непоразума било је много мање личних мотива, а више мотива који су се тицали саме психоанализе и њених метода. Наравно, уколико је уопште могуће одвојити лично и оно што би спадало у научни психоаналитички корпус. Како год, Шандор Ференци није слепо следио путеве које је Фројд крчио, нити је показивао идолопоклонички однос према великом учитељу. Због тога је сукоб са човеком какав је био Фројд, напросто, био неминован. Како Беноа Петерс показује, неуралгична тачка њиховог сукоба заправо је била Фројдова слепа мрља када је реч о душтвеним односима и потиснутој сексуалности свога времена. Оно што је Ференци у свом раду с пацијентима открио као сексуално насиље над децом – родитељи су, будући ускраћени здравог сексуалног живота у својим односима, своју сексуалну фрустрацију неретко испољавали у односима с децом – Фројд је одбацивао позивајућу се на методолошке разлоге, што Ференци, наравно, није ни хтео ни могао да прихвати. Са себи својственом акрибијом, француски филозоф Беноа Петерс – познат по својим сјајним и читаним интелектуалним биографијама – исписује биографију Шандора Ференција, описијући га као чврстог човека снажног здравог разума, али и особу коју су, читавог живота, прогањали демони.

Књигу Беноа Петерса под насловом Шандор Ференци, l'enfаnt terrible психоанализе, објавиће издавачка кућа „Карпос” из Лознице.

С француског превела Милица Рашић
Читао је Александар Божовић
Уредник Иван Миленковић

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво