Читај ми!

Музика света – Лина: Фадо Камоиш

Представићемо албум „Фадо Камоиш”, португалске кантауторке Лине који је 19. јануара објавила немачка издавачка кућа Галилео мјузик.

Албум је заснован на поезији најславнијег португласког песника Луиша де Камоиша, чије се мајсторство стиха пореди са Шекспиром, Хомером или Дантеом. Према Лининим речима, желела је да сазна више о Камоишу, осим његове чувене епске поеме Лузијади и сонета. Истражујући Камоишово стваралаштво открила је прелепу поезију различитих тематика, али је овом приликом изабрале оне које говоре о детињству, љубави и песме које садрже описе природе, а које је лако могла да прилагоди фаду и његовој метрици. У музичким рекреацијама Камоишових песама, према речима португалског песника и есејисте Нуна Жудисеа, Лина је успела да евоцира такозвани ’иберијски дух’ Португала до 17. века, кроз чистоћу интерпретације без предрасуда, хармонично спојивши португалску и галицијску традицију.

Вокална експресивност ове кантауторке, чулна и дирљива, посебно се истиче у минималистичким композицијама од само неколико акорда које доносе гитаре или клавир и једва приметни електронски парт.

Пред Лине на овом албуму учествовали су и Џон Багот – клавир и муг синтисајзер, Џастин Адамс – удараљке, гитара и електроника и Педро Виана – португалска гитара.

Уредница емисије Марија Вуковић

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије