Читај ми!

Са београдских сцена – Камерна музика Златана Вауде

Репродукујемо снимак концерта који је под називом „Камерна музика Златана Вауде” одржан 25. новембра у Галерији Арт Гет. Концерт је организован поводом обележавања стогодишњице од рођења овог композитора, педагога и диригента, дугогодишњег руководиоца Дечјег хора Радио-телевизије Београд. Снимак концерта добили смо љубазношћу организатора, Културног центра Београда.

Како пише у програмској књижици, „Вауда је својим радом и бригом о младима значајно утицао на културни живот Београда и некадашње Југославије. Брига о деци је остала фокус његовог ангажовања целог живота, пошто је препознао да енергија уложена у подршку младима може дати најбоље резултате у развоју и напретку целог друштва. Данас, можда и јасније него икад, видимо колико је Вауда био у праву”. О томе колико је значајан био рад Златана Вауде, говори и чињеница да је почетком 2014. године установљена повеља са његовим именом за најбољег соло певача, која се додељује у оквиру манифестације Дечје музичке свечаности у Дечјем културном центру Београда.

Композиторски опус Златана Вауде броји близу три стотине дела различитих жанрова, од чега је око седамдесет композиција за дечје хорове, као и велики број композиција за мешовите хорове. Аутор је прве дечје опере у бившој Југославији, Јежева кућица, коју је компоновао 1957. године према истоименом делу Бранка Ћопића. У опусу овог аутора, посебно се истичу Концерт за кларинет и оркестар, чијом је премијером 1960. године дириговао Зубин Мехта, као и Концерт за дуваче, клавир, харфу и удараљке, Соната бревис за кларинет, Сеансе број 3 за клавирски трио и мецосопран, Три мадригала за хор на лирику Иве Андрића, Снови за флауту, Четири песме за бас и два ораторијума посвећена крагујевачким жртвама.

Више од три деценије Златан Вауда радио је као диригент, уметнички руководилац и продуцент Дечјег хора Радио-телевизије Београд, са којим је постигао изванредне резултате, освојио многе награде код нас и у иностранству. Репертоар хора обухватао је велики број дела домаћих и страних аутора и далеко премашивао стандардне оквире дечјег музицирања. Овај период сматра се златним добом ансамбла. Добитник је више од педесет награда за композиторски, диригентски и педагошки рад, међу којима је и Вукова награда.

У вечерашњој емисији слушаћете следеће композиције Златана Вауде: Малу свиту за клавир написану 1952, Енколпију из 1971. године, а потом и Сонату бревис за кларинет и клавир, најизвођеније Ваудино дело, написано 1952. за кларинетисту Ернеста Ачкуна. Следе: Два комада за флауту и клавир из 1982, Дијалог за обоу и виолончело из 1992. и Сеансе број 3 за мецосопран и клавирски трио из 1974. године.

Уредница емисије Марија Вуковић

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару