Читај ми!

Из архиве Радио Београда – Београдски џез фестивал ’74

Репродукујемо снимак концерта Квартета Хенрика Слабошовског из Пољске, забележен 13. новембра 1974. године на Београдском џез фестивалу.

Уместо реприза Њупорт џез фестивала – једног од најчувенијих те врсте у свету, а које су се од 1971. одржавале средином новембра у Дому синдиката, пред београдском публиком, у хали Пионир, од 12. до 15. новембра 1974. уприличен је први Београдски џез фестивал. У уводном тексту програмске књижице селектор Александар Живковић је написао да је „концепт салона” Њупорта коначно напуштен и да је Београд добио свој међунардни фестивал, „приредбу велике визије и будућности”. Он је истакао и да по вредностима које ће пружити, Београдски џез фестивал неће бити ништа испод досадашњих реприза Њупорта, али да ће бити интернационалнији, а тиме и занимљивији – речи су Живковића.

Селекцију америчких извођача ’74. чинили су Сони Ролинс, Мекој Тајнер и Стен Гец, као и Њупорт продукција Musical Life of Charlie Parker, наш представник био је вибрафониста Бошко Петровић, а наступили су и уметници из Аргентине, Савезне Републике Немачке, те Источног блока. 

Друге вечери, у новој и тада највећој спортског дворани – Пионир, 13. новембра наступио је квартет пијанисте Хенрика Слабошовског. Овај пољски пијаниста био је склон експериментисању, те је у свом саставу користио и електричну виолину, а према речима музичког новинара Огњена Твртковића, „овим концертом уметници су показали да пољски џез поседује изванредне потенцијале” – писало је у дневном листу Ослобођење 17. новембра 1974. године.

Уредница емисије Марија Вуковић  

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво