Читај ми!

Антологија Трећег програма

Ратко Божовић: Усуд игре (1)

Поводом недавне смрти нашег истакнутог социолога, културолога, књижевника и сарадника Трећег програма, Ратка Божовића, у емисији Антологија Трећег програма, од 4. до 8. децембра, можете слушати ауторов текст „Усуд игре”.

То што је игра по дефиницији „добровољна радња” упућује на тражење њених корена у самој човековој мотивацији и слободном избору изван простора игре, у самој збиљи која хоће да стигне до своје супротности. С друге стране, унапред утврђене временске и просторне границе са „обавезним” прaвилима упућују на унутрашњу законитост игре, на њену аутономију и одвојеност од света који не припада не-збиљи игре. Тако игра постаје својеврсна „опозиција” реалности и начин да се као таква ослободи од оптерећујућих навика и да се конaчно осамостали у односу на стварност, писао је Ратко Божовић.

На питање: „каква је та свест која разликује свет игре од света који јој не припада?”, аутор одговара: „То не мора да буде промишљена свест о егзистенцији, али би зато то могла бити она свест која доприноси пунијем осећању света и разумевању људске природе. Та свест обнавља моћ трансценденције и трагања за сопством. Зато би, изгледа, онтологију игре, њено сопство, требало схватити као сопство човека. Тако би игра могла развити подстицајну реакцију у односу на отуђену реалност да би дошло до целовитије и нове човекове самопотврде, до нових начина човековог откривања и препознавања”.

Овај текст је изворно објављен у јесењем броју часописа Трећи програм за 1979. годину, а претходно је прочитан на нашим таласима.

Уредници емисије Тања Мијовић и Предраг Шарчевић.

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво