Читај ми!

Век хармонике – Вивијан Шасо: Folk Flow

Представићемо албум „Folk Flow” Вивијан Шасо, који је у августу објавила швајцарска дискографска кућа Просперо класикс. Слушаћете композиције Сергеја Војтенка, Фредерика Шопена, Жан-Пол-Ежида Мартинија, Дидијеа Сквибана, Јируме, Лудовика Еинаудија, Валентина Силвестрова и Енрикеа Гранадоса.

Према речима швајцарске хармоникашице Вивијан Шасо, на њеном последњем албуму Folk Flow објављеном овог лета, налазе се неочекиване јукстапозиције различитих епоха и композитора, које овде постају једна целина, а циљ комбиновања традиционалне, класичне и филмске музике био је да се прикаже како сва та различита дела заправо и нису толико удаљена. Након великог успеха њеног претходног албума Pure Bach из 2021. године, Шасоова на најновијем издању Folk Flow проширује „строги оквир” и комбинује класичну музику са џезом и филмском, те традиционалном музиком европских земаља. 

Вивијан Шасо рођена је у 1979. године у Цириху, а дипломирала је на Универзитету уметности у Берну код Теодора Анцелотија. Почетком 2000-их водила је класу хармонике на Музичкој академији у Базелу, а од 2013. године живи и ради као слободни уметник у овом швајцарском граду.

Попут великог броја данашњих уметника, Шасоова сарађује са савременим ауторима у циљу проширивања оригиналног репертоара за хармонику. Важан део њеног репертоара, иначе уобичајено за акордеонисте који су изашли из Анцелотијеве школе, чине обраде композиција за инструменте са диркама композитора ранијих епоха као што су Скарлати, Бах, Рамо и Хајдн. Вивијан Шасо кроз своја тумачења указује на везе између клавикорда и свог инструмента, показујући раскош динамичких могућности концертне хармонике. Наиме, ова уметница добром употребом меха постиже висок ниво флексибилности динамике и фразирања, што даје ново рухо управо барокним композицијама.

Уредница емисије: Марија Вуковић

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво