Читај ми!

Грамофонија - Симфоније Ј. В. Штамица и Ф. Бенде

Репродукујемо снимке интерпретација Словачког камерног оркестра под управом Бохдана Вархала са винила који је објавила продукцијска кућа Опус 1986. године.

Снимци су забележени две године пре објављивања плоче на дигиталном преносном систему за снимање у Лутеранској цркви у Братислави, а сниматељ је био Густав Шорал, познат пре свега по раду у области популарне музике. Ови записи су истовремено објављени на винилу и компакт диску, али будући да Опус у то време није имао технлогију за производњу оптичких носача, дискови су израђени у Швајцарској, а објављени под етикетом словачког националног издавача. То су била веома рана дигитална издања уметничке музике у Словачкој и намењена су пре свега иностраном тржишту, будући да је мали број људи тада имао могућности за репродукцију компакт диска, тако да је плоча имала већег успеха код домаће публике. Снимци су знатно бољег квалитета од просечних Опусових издања, пажљивије динамички и просторно избалансирани и са израженијим високим регистрима, те се могу поредити са Деноновим чешким издањима, на пример, које смо репродуковали у претходним емисијама. Плоча је поново објављена 1987. године, док дигитална је верзија снимка доживела запажена реиздања тек током двехиљадитих година.

Програмски коментар за ово издање је написала Ленка Пленцнерова, музиколошкиња и ауторка великог броја текстова о музици 18. века на плочама чехословачких издавача. Посебно су значајни њени написи на плочама Словачког камерног оркестра под Вархаловим вођством, будући да су оне објављиване у периоду када о чехолсовачким ауторима из времена просветитељства није било пуно сазнања, јер су ретко биле објављиване њихове партитуре те су та дела била слабо заступљена на носачима звука у иностранству.


Аутор : Милан Милојковић

Уредница : Сања Куњадић


Коментари

Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Браво, доста је безобразлука
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
medicinsko nasilje
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво