Читај ми!

Имагинарна едиција

Саманта Бренан, Роберт Ногл: Морални статус деце (2)

У емисији Имагинарна едиција, од понедељка, 27. до среде, 29. новембра, можете слушати текст Саманте Бренан и Роберта Ногла „Морални статус деце: дечја права, родитељска права и породична права”.

Аутори у раду настоје да понуде филозофске темеље за промишљања о питању моралног статуса деце. Заправо, они полазе од уобичајених и распрострањених уверења о томе како треба да поступамо према деци – односно, уверења која углавном сви делимо. Наиме, Бренан и Ногл настоје да развију теорију која је у сагласју с њиховим моралним уверењима и с јавним политикама које их подржавају. Но, они немају намеру само да разјасне властите интуиције о овом питању, него покушавају да поставе филозофске темеље за приступ дечјим проблемима којима се баве, те предлажу и неколико начина да се ти темељи бране.

У првом делу се анализирају тврдње које би се могле сматрати прихватљивим здраворазумским схватањима моралног статуса деце. Потом, аутори предлажу теорију о моралном статусу деце засновану на правима која је, по њиховом мишљењу, у складу с ограничењима у здраворазумској позицији и решава њене унутрашње конфликте. Напослетку, Саманта Бренан и Роберт Ногл разматрају шта њихова теорија имплицира о моралној природи родитељства и о томе како треба реформисати јавне политике која се тичу деце.

Текст, преузет из пролећног броја часописа Social Theory and Practice за 1997. годину, ускоро ће бити објављен у часопису Института за филозофију и друштвену теорију Критика.

Превод: Луси Стивенс.
Чита: Александар Божовић.
Уредница: Оливера Нушић.

 

Коментари

Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Браво, доста је безобразлука
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
medicinsko nasilje
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво