Читај ми!

Век хармонике - Албум „Огледало“ Лоре Аменабар

Представићемо албум „Огледало“ баскијске хармоникашице Лоре Аменабар, који је 8. септембра објавила британска дискографска кућа Метје

Албум носи назив „Испиљу“ што на баскијском значи „огледало“, а према речима ове уметнице, термин кореспондира са једне стране са распоредом композиција на албуму, а са друге са техничким карактеристикама четврттонске хармонике. Треба истаћи да Лоре Аменабар свира на инструменту који је сама конструисала, а нумере које је забележила на албуму Огледало директан су резултат њеног истраживања на докторским студијама на Краљевској музичкој академији у Лондону, током којих се бавила техникама свирања и границама звучности свог инструмента. Она је од 10 аутора поручила дела за соло четврттонску хамронику, а на албуму који слушамо вечерас, објавила је осам од њих. Новине у конструкцији инструмента резултирале су већим опесегом и разноврснијим звучним бојама, пре свега због коришћења петнаест регистара у десном и седам у левом мануалу.
Сва дела настала су у периоду од 2020. до 2022. године, а вечерас ћемо представити пет: Моје време је твоје време Доналда Баустеда, Гозба Мијоко Јокојаме, Дозовљено самоизражавање Мајкла Финисија, Кристални ваздух Електре Периволарис и Вода Велија Кујале.
Лоре Аменабар дипломирала је на Музичкој академији "Јан Сибелијус" у Хелсинкију, у класи Матија Рантанена и Велија Кујале, а потом је докторирала на Краљевској музичкој академији у Лондону. Као извођач, успешно влада различитим стиловима, од барокних канона до народне музике. У фокусу ове уметнице су савремене извођачке праксе, и у том смислу остварује бројне уметничке сарадње са различитим ауторима.

Уредница емисије Марија Вуковић

Коментари

Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке