Читај ми!

Велика оперска тура: Гаетано Доницети: Мученици

У суботу, 30. септембра започињемо нову оперску сезону на таласима III програма Радио Београда, у којој ће слушаоци моћи да прате узбудљиве представе, премијере нових поставки и свечана отварања са најпознатијих европских оперских позорница.

На самом почетку, отићи ћемо у Беч где ћемо из Театра ан дер Вин, преносити први пут на нашим таласима велику оперу Мученици Гаетана Доницетија у новој сценској поставци Цезарија Томашевског, која се бави трагичном историјом земље у којој се радња опере дешава - Јерменијом.
Главне улоге тумаче: Роберта Мантења као Паулина, Џон Озборн као Полиект, Матија Оливијери као Север, Давид Штефенс као Феликс, Николо Донини као Калистен, Патрик Кабонго као Неарх. Хором Арнолд Шенберг и Симфонијским оркестром Аустријског Радија ОРФ диригује француски диригент Жереми Рорер.
Опера Мученици је необично дело у опусу Гаетан Доницетија, једног од највећих стваралаца италијанског белканта. Наиме, пошто су ценозори у Напуљу забранили Доницетијеву оперу Полиект због тога што се бавила животом хришћанског свеца, он је отишао у Париз, где је уз помоћ познатог либретисте Ежена Скриба прерадио своје дело у велику оперу француског типа. Под називом Мученици 1840. године постављена је на сцени париске Опере, а садржавала је између осталог, по француској моди и балетске сцене, иновативну и драмски усмерену структуру нумера, као и спектакуларну тенорску деоницу намењену оперској звезди тог доба Жилберу Дипреу.
Сам сиже се бави прогонима раних хришћана у Јерменији на крају античког периода, а у правој оперској традицији XIX века главна јунакиња Паулина је растрзана између две религије, али и верности своме мужу и љубави према свом некадашњем љубавнику. Лични раздор и идеолошке разлике се сукобљавају у овој опери коју карактеришу снажни контрасти између италијанског белканта и француског романтизма.
Театар ан дер Вин је иначе једна од историјских оперских кућа у главном граду Аустрије, најпознатија по томе што су њему премијерно изведене велика остварења Лудивга ван Бетовена попут Треће симфоније Ероике, Виолинског концерта, Пете и Шесте симфоније и композиторове једине довршене опере Фиделио.

Уреднице преноса: Ксенија Стевановић и Сања Куњадић

 

 

 

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу