Читај ми!

Век хармонике – Концерт Николе Пековића и Градског камерног оркестра Шлезингер из Крагујевца

Репродукујемо концерт Николе Пековића и Градског камерног оркестра Шлезингер из Крагујевца, који је под називом „Нова и не тако нова музика за хармонику и гудаче“ одржан 2. децембра прошле године у Коларчевој задужбини. Специјални гост био је Слободан Герић - контрабас.

Том приликом представљене су композиције три домаћа аутора, од којих су две премијерно изведене, као и свита Астора Пјацоле. За диригентским пултом је био Србољуб Динић, главни гостујући диригент Симфонијског оркестра и хора Радио телевизије Србије.
Никола Пековић важи за врсног интерпретатора савремене музике, а о квалитету његових интерпретација сведочи и преко 50 првих и других награда на престижним акордеонистичким такмичењима широм света, попут Светског трофеја и Светског купа.
Био је један од најуспешнијих студената Факултета уметности у Нишу - основне и мастер студије завршио је у класи професора Миљана Бјелетића, а потом и специјалистичке студије на баскијском Музичком конзерваторијуму „Мусикене”, у класи чувеног хармоникаша и педагога Ињакија Албердија. Тренутно је студент завршне године докторских студија у Португалу. Богата концертна активност овог уметника млађе генерације укључује наступе широм Европе и света. Осим тога, Пековић има и запажену педагошку каријеру на Факултету уметности у Нишу, о чему сведоче и бројне награде на међунардним такмичењима које освајају његови студенти.
Концерт Николе Пековића, забележен у Коларчевој задужбини у децембру прошле године, отворен је композицијом под називом Ка звездама за хармонику и гудачки оркестар Татјане Милошевић. Дело је инспирисано Вергилијевим епом „Енеиде“, који се најчешће повезује са жељом ка високим дометима. У композицији је та жеља представљена непрекидном сменом спорих и бржих одсека који метафорично приказују животне успоне и падове. "Сваки успех је некако след неких успона и падова, тако у композицији постоје два тематска материјала која заправо персонификују ова два момента: један је врло астрални, а други је моторични", рекла је Татјана Милошевић, композиторка.
Дело је написано је за Мајске музичке свечаности у Врању, када га је премијерно извео управо Никола Пековић, коме је композиција и посвећена.
У наставку ћете чути премијерно извођење композиција "Bubble wand" Бранке Поповић и Зрна Предрага Радисављевића, у верзији за хармонику, контрабас и 14 гудачких инструмената
У другом делу концерта, Никола Пековић и оркестар Шлезингер интерпретирали су чувену свиту Пет танго сензација Астора Пјацоле. Свита за бандонеон и гудачки квартет написана је 1989. године као плод сарадње овог аргентинског композитора са квартетом Кронос, а испоставиће се да је то био и последњи Пјацолин снимак. Свита има пет ставова, који носе називе: Успаван, Заљубљен, Стрепња, Будност и Страх. Ова емотивна стања манифестују се у изразито истакнутој деоници хармонике, уз виртуозне пасаже и вешто извајане мелодијске линије, насупрот контемплативне и тек понекад активне улоге гудачког оркестра.


Уредница емисије: Марија Вуковић

Коментари

Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке
Dlaka iz ugla oka
Длаке из ока? И то је могуће!