Читај ми!

Имагинарна едиција

Дарон Асемоглу и Џејмс Робинсон: Уски коридор

У емисији Имагинарна едиција од 5. до 9. јуна можете слушати текст „Уски коридор – државе друштва и судбина слободе” који су написали Дарон Асемоглу и Џејмс Робинсон.

У овој књизи Дарон Асемоглу и Џејмс Робинсон полазе од става да и држава и друштво морају бити јаки да би се појавила и процветала слобода. Јака држава је неопходна да би се контролисало насиље, примењивали закони и обезбеђивале јавне службе неопходне за живот, у којој је људима омогућено да праве властите изборе и да их следе. Јако, мобилно друштво је неопходно да би се контролисала и ограничавала јака држава. По речима аутора: „Стешњен између страха и репресије, као производа деспотских држава, и насиља и безакоња, као резултата одсуства друштвене контроле, налази се уски коридор ка слободи. Управо у том коридору држава и друштво уравнотежују једно друго. Та равнотежа не представља израз револуционарног момента. Она је израз свакодневне борбе између ове две инстанце. То уравнотеживање доноси користи. У том коридору држава и друштво нису само у ривалском односу; они исто тако и сарађују. У тој сарадњи држава стиче већи капацитет да обезбеди управо оно што друштво жели, а с друге стране, подстиче се већа друштвена мобилност у циљу контроле тога капацитета. Оно због чега говоримо о коридору, а не о капији ка слободи, јесте чињеница да је успостављање слободе процес; дуг је пут кроз коридор зато што је његова претпоставка стављање насиља под контролу, успостављање писаних закона и њихова примена, обезбеђивање услужног сектора за  грађане. То је процес зато што држава и њене елите морају да науче да живе у мрежи ограничења коју им друштво намеће, док различити сегменти друштва морају да науче да делају заједно, упркос њиховим разликама”.

 

Текст је део истоимене књиге (The Narrow Corridor: States, societies and the fate of  liberty) коју је објавио издавач Penguin Press 2019. године.

 

Превео с енглеског Слободан Дивјак.
Читала је Гордана Гачић.
Уредници циклуса Тања Мијовић и Предраг Шарчевић.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво